Can Mata

Josep i Astrid, propietaris i fundadors del celler de Can Mata, mostren alguns dels vins a la venda. Foto: Línia Tres

“Vols fer un tast de vins amb la colla d’amics i amigues?”, es pot llegir en un cartell penjat al diàfan i cool nou local de l’emblemàtic Can Mata, estrenat tot just fa un any després de vint-i-cinc més “fent barri” al vell celler del cèntric carrer del Raval de la Creu, que abans havia acollit l’antiga carbonera del poble.

Aquest és l’esperit del celler actual, un lloc de trobada molt arrelat entre els santjustencs, on poden gaudir amb els excel·lents caldos locals del Penedès, la Terra Alta o el Priorat. Precisament, aviat esdevindrà un punt d’informació turística del Baix Llobregat i del Penedès.

Lloc de trobada

“S’han fet colles de gent que s’ha conegut als tallers que organitzem”, apunta Astrid, copropietària de la botiga juntament amb el seu cosí, Josep, des de la seva fundació, un llunyà 1998. Des d’aleshores, els temps han canviat molt, especialment la mirada respecte del vi.

“Abans, quan vam obrir, venien homes de certa edat i amb un relatiu poder adquisitiu, que tenien o anhelaven un estatus social, mentre que amb el pas dels anys la clientela s’ha rejovenit i feminitzat”, explica Astrid sobre l’evolució al llarg de dues dècades i mitja. “Tot i que encara tenim els clients de tota la vida, ara predominen grups de noies i nois amb una mirada diferent, que volen descobrir i experimentar, sense prejudicis ni coneixements previs”, detalla.

Aquest tipus de consumidors són especialment receptius i participatius en els tallers que organitzen, molts d’aquests en col·laboració amb entitats del municipi, com l’Ateneu de Sant Just, que precisament acollirà un taller de maridatge de vins amb música, el 25 de setembre, conduït per Marcel Gorgori, el periodista musical de TV3.

Passió per la terra i el vi

Però els començaments no van ser fàcils, “sobretot per a una dona jove en un entorn tradicionalment masculí”, reconeix la mestressa, de professió mestra d’escola bressol. Després d’un temps de joventut a Andorra, va tornar amb la família a Sant Just. “Era l’època de la sèrie televisiva Nissaga de poder i em va enganxar tant fins a replantejar-me la meva vida”, rememora. Juntament amb el seu cosí van començar el curs de sommelier a l’Escola de Restauració i Hostaleria de Barcelona, on va descobrir la seva “passió”, confessa. Passió per la terra, les persones i el vi, que ara transmeten als fills dels primers clients del celler.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram