Javi i José Gómez

Javi i José Gómez amb l’alcaldessa Díaz (al centre). Foto: Aj. d’Esplugues

El mític restaurant La Pubilla de Can Vidalet ha dit adeu. La família Gómez Trabado, que el va fundar la dècada dels 60 al carrer de Pubilla Cases, ha decidit posar fi a una història d’amistat, lleialtat i feina dura. Així ho expliquen a Línia Tres els germans Javi i José Gómez, i la seva mare, l’Alicia Trabado, que han estat més de mig segle al peu del canó d’un dels establiments més emblemàtics de la ciutat.

Ens reunim amb ells al mateix restaurant, mentre fan les últimes feines abans d’abaixar definitivament la persiana. I les anècdotes que rememoren podrien omplir tres pàgines senceres de reportatge. “A la gent li ha sabut molt greu”, reconeix l’Alicia, que als seus 85 anys va estar anant-hi fins a l’últim dia d’obertura, el 7 de juliol, per ajudar a pelar patates o netejar pops. “Ella no és una dona d’estar asseguda; a vegades, fins i tot, li hem hagut de dir que ja hi havia gent per fregar plats”, assegura el Javi. “Això et dona vida”, respon, sorneguera, l’Alicia.

Un centre de reunió

I és que l’esperit hostaler corre per les venes de la família Gómez Trabado. Els orígens de La Pubilla cal buscar-los a la dècada dels anys 60, quan l’Alicia i el seu marit Antonio van obrir un bar de barra en el mateix indret on és ara. “Això era un bar d’amics”, recorda l’Alicia.

Aquells van ser els anys del boom migratori, que va omplir de nouvinguts uns barris amb carrers sense asfaltar ni serveis com el de Can Vidalet, des d’on es podia veure aleshores la Sagrada Família. Sense anar més lluny, davant del bar hi havia un descampat on la família col·locava taules, cadires i una televisió perquè els veïns baixessin a veure el programa de TVE Salto a la Fama, l’Operación Triunfo d’aquells anys. “Aquí es trobava tothom: andalusos, gallecs, extremenys…”, destaca el Javi.

De fet, el bar va arribar a ser tan popular que allà es va crear la penya taurina Manolo Martín, mentre que Antonio Molina va arribar a jugar-se unes mans a les cartes amb Pepe Blanco després d’haver cantat a la Carpa de Can Serra, a l’Hospitalet.

Tanta és la vinculació de l’establiment amb el veïnat, que la família explica el cas d’un veí que hi va celebrar el seu bateig i comunió i els dels seus fills.

Amb els anys, però, el bar es convertí en el restaurant que és avui dia, amb tres salons d’upa batejats amb noms que fan referència al passat gallec de la família. “Hem treballat molt aquí”, reconeixen els dos germans, que han passat tota una vida al seu interior. “Es tanquen vivències amb clients i amics”, diu, emocionat, el Javi. “Però has de fer un canvi a la teva vida”, afegeix. La qualitat de vida i la voluntat de gaudir de la família, a la qual han robat moltes hores, ha pesat a l’hora de decidir tancar La Pubilla.

El José, per la seva banda, vol jubilar-se i desconnectar “fer viatges i gaudir de la fresca gallega”, afirma. La història de La Pubilla finalitza, però el record entre el veïnat no s’esborrarà. Per aquesta raó, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, els va entregar un dels símbols més preuats de la ciutat, la Rajoleta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram