Imatge de les parades del Mercat de Sant Joan Despí. Foto: Ajuntament

L’ocupació dels locals comercials a Sant Joan Despí i a Sant Just Desvern supera el 80%, cosa que vol dir que vuit de cada deu espais tenen activitat comercial. A Esplugues la xifra és més baixa, d’un 75%, fet que representa que un de cada quatre locals està buit. Així ho acredita un estudi encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre la situació de l’ecosistema comercial de la metròpoli.

Tot i aquesta diferència en l’ocupació, Esplugues és la ciutat que té més botigues, amb gairebé 1.250 comerços. En segona posició hi ha Sant Joan Despí, que té 903 comerços, mentre que Sant Just Desvern és la ciutat amb menys botigues de les tres, concretament n’hi ha 160.

La investigació impulsada per l’AMB no es fixa només en la quantitat sinó en el tipus de servei que ofereixen i en com es distribueixen en el territori. Per exemple, a Sant Just la majoria de comerços es concentren al Carrer Bonavista, al voltant del mercat municipal. A Esplugues, on uns 500 comerços es dediquen al sector serveis, i a Sant Joan Despí les botigues estan molt més repartides.

REFERENT EN ALIMENTACIÓ
L’estudi revela que el municipi santjoanenc és el que té un Índex d’Especialització Alimentària, és a dir, més establiments dedicats a aquest sector, més elevat de tota l’àrea metropolitana. Aquestes bones xifres les aconsegueix gràcies als més de 130 comerços d’aquest tipus que hi ha a la ciutat, mostra de la vitalitat que té el comerç de proximitat.