Can Vidalet

El parc de Can Vidalet. Foto: Arxiu

Obrir TikTok i veure que el hashtag #Esplugues ofereix desenes de milers de resultats, i prop de cent mil a Instagram. Llegir els comentaris i veure els vídeos del carrer Montserrat o l’Espai Corberó. “Una joia secreta, zero turistes, bon lloc per a fer fotos i allunyat del centre [de Barcelona]”, va publicar fa poques setmanes a TikTok la influencer @bcn_bloggers. Un altre compte de la xarxa social xinesa, @barcelonaforyou, parla les mil meravelles del parc de Can Vidalet, mentre que un bon nombre de comptes amb milers de seguidors ‘descobreixen” setmana rere setmana aquests racons amagats a molts usuaris. Fins i tot, hi ha tiktokers que s’han llençat pels tobogans del parc de la Solidaritat. Per no parlar dels titulars recents –tot i que aquests per un tema que no llueix tant– que apunten a la presumpta evasió d’impostos de la cantant Shakira, quan vivia a la ciutat en una mansió amb Gerard Piqué. “Estem de moda”, apunta, en declaracions a aquesta publicació, l’alcaldessa, Pilar Díaz.

Ella, de fet, és molt activa a les xarxes socials, i en més d’una ocasió ha sorprès els seus seguidors amb un ball a TikTok o amb una acolorida foto celebrant el holi amb els veïns. Amb tot, l’alcaldessa fa temps que introdueix en el debat públic el concepte de “nova centralitat metropolitana”, a l’hora de referir-se a Esplugues. Així ho va fer fa un any en una entrevista a l’Espai Línia, on va assegurar que Esplugues està esdevenint “una ciutat referent”. Dotze mesos més tard no només ho manté, sinó que va més enllà i assegura que la ciutat representa una “nova centralitat econòmica”.

En aquest sentit, Díaz recorda que els redactors del nou pla metropolità, que ha de substituir l’obsolet Pla General Metropolità (PGM) del 1976, reconeixen que el sector Porta Diagonal és un nucli d’expansió de l’activitat econòmica. De fet, ja s’hi treballa per crear un parc empresarial que s’integri al teixit urbà.

Ho corrobora tot plegat Sergio Sánchez-Osorio, empresari i president d’Esplugues Innova, una associació empresarial que treballa per millorar l’activitat industrial i econòmica de la ciutat. “El discurs de nova centralitat és del tot cert”, assegura Sánchez-Osorio, que destaca com en els últims anys hi ha hagut un increment de l’arribada de grans companyies a la ciutat, que s’afegeixen a les que ja n’hi ha instal·lades, algunes d’elles relacionades amb el sector biomèdic, una de les altres grans apostes de l’Ajuntament, que va de bracet amb l’Hospitalet per impulsar un clúster biomèdic a les dues ciutats.

Sense anar més lluny, fa pocs dies Esplugues, a través de l’hospital Sant Joan de Déu, va saltar als titulars com el lloc on unes nadons mauritanes han estat operades per separar-les i que puguin tenir una vida normal.

Perquè, si hi ha alguna cosa que crida l’atenció, és que la teva ciutat i els seus racons més emblemàtics es puguin veure per tot el món. Sobre aquest tema, Díaz explica el testimoni d’uns coneguts que, visitant la Cinquena Avinguda de Nova York, van veure un anunci d’un mòbil que s’havia filmat a l’Espai Corberó.

Aquest sorprenent edifici va ser adquirit fa poc per l’Ajuntament, que hi treballa per convertir-lo en un centre cultural. Díaz explica que ja estan “a punt” de tancar l’elaboració del Pla d’Usos de l’espai, que ha de determinar la utilitat de la que va ser casa de l’artista Xavier Corberó.

Montsió, un monestir viatger

A Esplugues hi ha una conjunció de temps i patrimoni poc comuna. Al costat de l’Espai Corberó hi ha el monestir de Montsió -s.XIV- que va ser traslladat a Esplugues el 1948 des de Barcelona pedra a pedra. Allà es conserven trofeus arrabassats als turcs a la batalla de Lepant (1571).

Mentrestant, però, l’indret funciona a ple rendiment, i l’Ajuntament no para de rebre peticions d’arreu del món per enregistrar pel·lícules i espots i per fer actes d’empresa, com assenyala també Sánchez-Osorio. Aquest racó ha estat escenari de pel·lícules com Vicky Cristina Barcelona, Paradise Hills i d’un videoclip de Rosalía i Rauw Alejandro, i fins i tot de la Barcelona 080 Fashion. Un marc únic que serveix com a carta de presentació de la ciutat, que el mes passat va estar present a la fira immobiliària Expo Real de Munich, per presentar els potencials urbanístics del municipi.

Un tema, el de l’urbanisme, que ha centrat els últims anys el debat polític a la ciutat, amb l’aparició de plataformes ciutadanes, com No al Pla Caufec, que han posat el crit al cel i han alertat que construir a prop de Collserola no és una bona idea, tenint en compte l’actual context d’emergència climàtica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram