Associació Taras Shevchenko

L’associació Taras Shevchenko va participar en la concentració en protesta per la invasió i coordina el recapte solidari. Foto: Ajuntament

Durant els primers dies de la campanya de recollida de productes de primera necessitat per a Ucraïna carregaven sis furgonetes diàries. Des que van demanar que no els portessin més roba i se centressin a donar aliments i medicaments, la intensitat ha baixat. Visitem la botiga del músic Joan Ramon Ràmia Cerezo, al carrer Josep Miquel Quintana d’Esplugues, epicentre del recapte solidari de material per trametre als ucraïnesos arran de la invasió russa.

Aquest local, ple a vessar de bosses amb medicaments i aliments llestos per carregar i enviar, és també la seu social de l’associació cultural Taras Shevchenko d’Esplugues, una entitat creada el 2014 a iniciativa de Ràmia, més conegut com a Joan Cerezo per la comunitat ucraïnesa local. I és que Cerezo està vinculat a Ucraïna des del 2005, quan el seu interès pel desastre nuclear de Txernòbil el va portar a descobrir un país que ara estima com si fos el seu.

Per tant, quan va començar la invasió russa, l’associació no va dubtar i va organitzar una campanya de recollida de material per enviar als refugiats de guerra. Cerezo explica que l’alcaldessa, Pilar Díaz, va demanar-li què necessitaven, i arran d’aquest contacte el consistori va cedir una sala a l’edifici municipal, on els veïns s’han bolcat entregant roba d’abrigar, medicaments i aliments no peribles.

Si bé és cert que des que no recullen roba la intensitat de la campanya ha afluixat, durant la conversa que Cerezo i els voluntaris de l’entitat –molts d’ells ucraïnesos– mantenen amb Línia Tres no para de sonar el telèfon. “Necessitem sobretot aliments i medicaments, que és el que més es requereix en una guerra”, respon a cada vegada. Per altra banda, a la porta hi ha un degoteig de veïns que pregunten què cal portar o fan alguna donació.

“No pararem fins que no s’acabi la guerra”, diu Cerezo, que assegura que ha vist persones que tal com surten de comprar del supermercat o de la farmàcia que hi ha a la zona entren a la seva botiga a deixar material.

“Dies sense dormir”

La botiga de Cerezo és a milers de quilòmetres de Kiev, però aquests dies les distàncies s’escurcen. Una de les voluntàries és Roma Voronko, veïna ucraïnesa de la ciutat i vicepresidenta de l’associació, que no para d’empaquetar caixes amb material juntament amb una compatriota. “Fa dies que no dormo, tinc molts nervis”, ens reconeix. I no és per menys: els seus pares no han volgut abandonar Ucraïna i una germana seva, després de molt insistir-li, acabava de travessar la frontera de Polònia en el moment que manteníem la conversa.

“Els primers dies tenia por a contestar el telèfon per si eren males notícies”, relata Voronko, que continua tenint familiars i amics a zones del país que estan sent bombardejades per les forces russes. De fet, relata que una cosina seva va patir l’impacte d’una bomba a 200 metres de casa seva. Viu pendent de les notícies, tot i que alerta de les fake news i assegura que s’estan produint crims de guerra sobre la població civil, sobre els quals els mitjans russos no informen. “Tinc família a Rússia que no es creien el que els estàvem explicant”, avisa.

Cerezo, al seu torn, mostra preocupació per la família del Vadim, el seu germà ucraïnès, com diu. Cerezo és músic i ha editat discos inspirats en Ucraïna des del 2005. Sense anar més lluny, hi ha anat una quinzena de vegades, moltes d’elles a la ciutat de Zhytomyr, a prop de Kiev i Pripiat, l’epicentre de la catàstrofe de Txernòbil. “He viscut, he begut i he cantat amb ells, són com la meva família”, reconeix .

Ara, la dona i el fill del Vadim –de 8 anys–, la sogra, una cunyada i un cunyat de 12 anys són a Polònia esperant un avió cap a Espanya. “Casa meva és casa seva, no els faltarà de res”, reitera Cerezo. El Vadim i els seus pares continuen a Ucraïna, tot i que encara no té notícies que hagi estat cridat a files.

Una situació similar a la dels pares de Voronko, que assegura que si no tingués els fills aquí a Catalunya, marxaria “ara mateix” a Ucraïna “per ajudar en el que fos necessari”.

Solidaritat comarcal

Per la seva banda, Sant Just i Sant Joan també estan organitzant l’ajuda per enviar a Ucraïna. Pel que fa a Sant Joan, l’Ajuntament ha fet una aportació extraordinària de 4.000 euros al Fons Català de Cooperació i convida als veïns a fer aportacions econòmiques per comprar el material necessari sobre el terreny. Una actitud similar a la de Sant Just, que en un comunicat ha informat que ha contactat amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona per conèixer les necessitats actuals.

Ambaixador d’Ucraïna

La tasca de difusió cultural de Joan Cerezo a la comarca i a Catalunya a través de l’associació Taras Shevchenko li ha valgut el reconeixement d’Ucraïna, que li ha concedit diverses medalles. L’entitat, a més de promoure la cultura ucraïnesa, impulsa ajuda humanitària per als orfes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram