SantJ Just-Salvem la Vall

Els veïns van sortir als carrers de Sant Just per demanar que s’aturi el pla urbanístic que afecta la riera. Foto: Línia Tres

“Ara o mai, salvem la vall”. Amb aquest lema i davant la pròxima aprovació del pla urbanístic del sector de la Bonaigua, que impulsa la construcció de 160 habitatges al voltant de la riera de Sant Just, la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall va convocar ahir diumenge una manifestació de protesta pels carrers de Sant Just Desvern.

Entre 200 i 300 persones de Sant Just i altres municipis de la comarca i de l’àrea metropolitana es van manifestar en contra de l’esmentat pla urbanístic, que segons la plataforma veïnal “amenaça amb malmetre l’entorn natural de la riera i anul·lar la seva funció de connector ecològic”.

La pressió urbanística i humana a tot l’entorn de Collserola, està abocant l’espai natural al col·lapse dels seus ecosistemes i destruint les seves poblacions de mamífers com el toixó, la guineu o l’esquirol, entre d’altres”, afegeixen des de la plataforma en un manifest que es va llegir ahir.

Ho tornarem a fer”

Ho tornarem a fer”, va proclamar ahir Narcís Prat, professor emèrit d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i veí de Sant Just, en relació amb la pressió veïnal prèvia a la declaració de Parc Natural de Collserola, l’any 2010, fet que aleshores va ser decisiu per aturar la construcció de 1.300 habitatges en aquesta zona de l’actual parc, ubicada dins del terme municipal de Sant Just.

Prat també incidia en “la defensa de la biodiversitat en plena emergència climàtica o “l’oposició al creixement desmesurat amb la promoció d’habitatges de luxe, que provoca l’expulsió dels habitants del municipi, sobretot de les persones joves” entre alguns dels motius que impulsen la plataforma a manifestar-se en contra del pla urbanístic.

Alternativa municipal “profundament diferent” a l’anterior

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Sant Just Desvern asseguren que fa més d’un any es van suspendre les llicències “per evitar que a la Bonaigua s’apliqués el planejament que preveia una forta edificació just abans del Parc Natural de Collserola, en el paratge denominat com la Bòbila”.

En aquest sentit, fonts municipals afirmen que s’ha elaborat, amb el suport dels serveis urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), “una alternativa profundament diferent” a l’anterior per la riera de Sant Just en l’àmbit de la Bonaigua.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram