Yaiza judici

La Cristina, acusada de matar la seva filla, la Yaiza, durant la seva declaració d’avui. Foto: TSJC

El judici a Cristina R.E., la dona que va matar la seva filla de quatre anys el 2021 a Sant Joan Despí, ha continuat avui amb la declaració de l’acusada, que ha acusat el pare, el Sergio, d’haver tingut una actitud “molt possessiva” cap a la nena, la Yaiza, des que va néixer. Es tracta de la darrera sessió del judici, abans que els membres del tribunal es retirin per començar a deliberar.

Durant la declaració al judici que s’està celebrant a l’Audiència de Barcelona, la mare, Cristina, ha assegurat que el pare, Sergio, “només volia que la nena estigués amb la seva família” i ha dit que “mai ningú podia tocar-la”. La dona ha negat davant el jurat popular que matés la nena per fer mal al pare. Amb tot, a la sessió d’aquest dimecres s’han llegit les quatre cartes que va escriure quan va matar la nena i es va voler suïcidar. Una d’elles era per a Sergio: “Aquí tens el que et mereixes. Has fet que em tregui la vida i ploraràs també la mort de la teva filla”.

Les cartes al Sergio: “Vull que pateixi”

Les altres tres cartes prèvies a l’intent de suïcidi -l’acusada es va arribar a prendre 90 pastilles després de matar la Yaiza- eren per a la seva mare, la seva besàvia i el seu pare. A les tres missives, Cristina fa referències a “l’odi” que sent cap a Sergio i el culpa del suïcidi i de la mort de la nena. Assegura que “no podia permetre” que la Yaiza tingués “una vida de merda amb la mare i una vida meravellosa amb el pare”, referint-se així a la nova vida sentimental que havia iniciat Sergio amb una altra dona.

A les tres cartes, Cristina afirma que la mort i el suïcidi són “culpa” de Sergio i assevera: “Vull que pateixi”. També explica als seus familiars que pensar en el futur “l’aterra” i que la seva vida està sent “un patiment”. En aquest sentit, escriu que sent “terror” a l’hora de pensar que Sergio es quedaria la seva filla i admet que “ningú entendrà una acció tan forassenyada” [com les morts planificades]. A la carta del seu pare, és a l’única on Cristina diu que els fets són culpa seva -“perquè el meu cap no estava bé”, assenyala-, però també assevera que Sergio és “el culpable” que ella es tregui la vida.

Primer penediment

Pel que fa a les circumstàncies de la mort, la processada ha reconegut que va començar a buscar informació sobre el suïcidi i sobre com matar un fill cinc mesos abans dels fets. Ha explicat que s’havia estat aïllant del seu entorn progressivament i ha dit que el detonant per cometre els fets va produir-se dos dies abans d’intoxicar la nena. Segons Cristina, li va preguntar a Sergio si deixaria que els seus pares veiessin la Yaiza en el cas que a ella li passés alguna cosa, i ha dit que aquest va asseverar: “Jo soc el seu pare i faré el que vulgui”.

Va ser aleshores quan va decidir matar la nena, segons ha admès a preguntes de la seva advocada. Ha dit que sentia “ràbia” cap a ell, però ha contestat “no” quan la lletrada li ha preguntat si l’objectiu de matar la Yaiza era fer mal a Sergio. La processada ha dit que lamenta no haver aconseguit suïcidar-se i ha afirmat per primera vegada en tot el judici que lamenta haver matat la nena: “Clar que me’n penedeixo”. L’acusada ha finalitzat la seva declaració plorant i lamentant que no ha pogut fer el dol per la mort de la Yaiza. “No em crec allò que vaig fer”, ha assegurat, alhora que ha reconegut que somia sistemàticament amb la seva filla.

Li demanen presó permanent revisable

Amb tot, tant la fiscalia com l’acusació particular han refermat la petició de pena feta fins ara, demanant presó permanent revisable per a Cristina. També han coincidit a demanar que s’obri una causa paral·lela contra la processada per maltractament psicològic a Sergio. El fiscal ha lamentat que la dona hagi plantejat la seva defensa acusant el pare com el “botxí”: “Ell és la víctima i no podem permetre canviar l’objecte del judici”.

Al seu torn, l’advocada de Cristina ha persistit en negar els fets. En cas de ser condemnada, ha demanat novament que es tinguin en compte els eximents de trastorn mental i de por insuperable. També ha instat el jutge a aplicar atenuants d’actuació per rampell, de confessió i de col·laboració amb la justícia durant tot el procediment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram