Cal Siscu

Cal Siscu, dies abans de ser enderrocada. Foto: X (@LLus4048740)

A la riera d’en Nofre, a Sant Joan Despí, hi havia una casa singular que va marcar la vida de molts veïns. Es tracta de Cal Siscu, una masia del 1926 que a mitjans de març va ser enderrocada per donar peu a pisos de luxe. Juan Manuel Ordóñez va reflectir el sentiment del veïnat en veure la masia ensorrada. “Em vull quedar amb la imatge d’aquesta reixa de farga pintada de verd gespa, a través de la qual els meus nens, quan eren petits, demanaven fulles de morera per als seus cuquets de seda”, relata en un post a les xarxes.

Qui ha batallat per evitar l’enderroc de la casa ha estat Joan Homs, un veí de la ciutat que lamenta “manca de sensibilitat” per part de les administracions. En aquest sentit, Homs comenta a Línia Tres que havia proposat que Cal Siscu acollís el primer museu de la pagesia del Baix Llobregat. “Era perfecta per anar-hi passejant, té bona connexió i el museu hauria aportat riquesa a la ciutat”, afirma Homs, que es pregunta per què, a una comarca amb tanta tradició agrícola com el Baix Llobregat, no hi ha un museu dedicat a la pagesia, com a altres indrets de Catalunya.

Homs, en concret, xifra en una quarantena els museus d’aquestes característiques arreu del país. I, malgrat que Cal Siscu ja no podrà ser-ne la seu, Homs treballa de la mà d’un grup de veïns, amb el suport de l’associació de veïns El Pi, per trobar una nova ubicació per suggerir-la al consistori. De fet, comenta que Can Maluquer podria ser una bona seu, ja que, segons diu, està “infrautilitzat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram