Tomàs Molina

Molina, durant la seva intervenció. Foto: Ajuntament de Sant Joan Despí

L’Ajuntament de Sant Joan Despí va comptar amb el famós meteoròleg Tomàs Molina per presentar el seu Pla d’emergència climàtica i transició ecològica 2023-2030, un document amb 85 accions per mitigar els efectes de l’escalfament global. Ho va fer en un acte el dia 17 de març al Centre Cultural Mercè Rodoreda, on Molina va defensar que és “imprescindible” fer una planificació del futur “si volem tenir ciutats que siguin agradables”.

En aquest sentit, Molina va alabar el pla del consistori, del qual va dir que “busca com adaptar la ciutat als reptes que obre el canvi climàtic”, alhora que, segons va assenyalar, “col·labora amb la resta del món a reduir les emissions de diòxid de carboni”.

Una realitat que ja és aquí

Però més enllà del pla santjoanenc, Molina va voler fer una classe didàctica sobre què suposa l’escalfament global. “És una realitat que ja és aquí”, va assegurar el meteoròleg, que va avisar que cada any les temperatures seran més altes i les humitats, més baixes. Això és una situació a la qual cal que ens adaptem amb molta velocitat, però també cal que prenem mesures” per evitar que els efectes vagin a més. “Si planifiquem i fem les coses bé, serem capaços de tenir un futur”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, va definir el Pla d’Emergència climàtica com un “pas endavant” per combatre els efectes de l’escalfament global. “Volem un futur més sostenible, una ciutat més ecològica, més naturalitzada i respectuosa amb el seu entorn”, va sostenir García, que creu que “no hi ha temps a perdre”.

El paper de l’agricultura

Després de la presentació del pla, es va celebrar una taula rodona amb la participació de Francesc Font, agricultor de novena generació i defensor de l’agricultura regenerativa. En aquest sentit, Font va celebrar que el projecte per fer front al canvi climàtic a Sant Joan Despí parli també d’agricultura. “Qualsevol iniciativa en aquest sentit és bàsica”, va reblar.

També hi va participar Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de l’ISGlobal, que va recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que un 23% de la salut humana està determinada per l’entorn físic on vivim. “Si no tenim un entorn sa, no podrem estar sans”, va alertar. “El model de ciutat actual té uns riscos que el canvi climàtic agreuja, per això és important generar espais i entorns urbans que promoguin la salut”, va afegir Daher.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram