edificis

Un dels edificis afectats a Esplugues. Foto: Arxiu

La polèmica per l’increment amb caràcter retroactiu de les quotes de l’energia a 60 pisos socials d’Esplugues –i de sis municipis catalans més– que proposa l’empresa gestora dels habitatges, Visoren, ha entrat en una altra fase amb la intervenció de la Generalitat. Fonts coneixedores del cas expliquen que hi ha hagut almenys dues reunions entre els consistoris i les agències de Consum i Habitatge, que estan fent un paper de mediador, en paral·lel a les actuacions que puguin prendre els ajuntaments afectats.

Per altra banda, a mitjans del febrer la Generalitat va suggerir a l’empresa sotmetre a l’arbitratge de consum l’increment dels preus de l’energia, considerats “abusius” pels veïns. L’empresa ha acceptat la idea del Govern, però els afectats se’n malfien. “Qui accepti no podrà demandar ni reclamar res si el resultat no el convenç”, avisen fonts veïnals. I és que mitjançant l’arbitratge s’emet un laude, és a dir, una resolució d’obligat compliment. Tanmateix, encara cal consensuar aquesta sortida entre tots els actors implicats.

Tres mesos prorrogables

Per altra banda, la mesura cautelar que l’alcaldessa, Pilar Díaz, va posar en marxa el gener –per la qual suspenia els cobraments dels increments de manera cautelar fins que l’empresa no els justifiqués degudament– finalitzarà a finals de mes. Fonts municipals, no obstant això, recorden que es tracta d’un primer període que es pot prorrogar fins que no es trobi una sortida.

A més, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per analitzar la possible afectació al dret d’accés a subministraments i al dret a l’habitatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram