ADD Esplugues

El prototip de vehicle autònom que transitarà el juny per la ciutat. Foto: Ajuntament

Esplugues serà la primera ciutat europea que posarà a prova un prototip de vehicle autònom de lliurament de mercaderies a domicili. Es tracta del prototip anomenat Autonomous Delivery Device (ADD), que es provarà previsiblement el mes de juny. El vehicle està dissenyat per moure’s en entorns urbans, circula a una velocitat màxima de 20 quilòmetres per hora, fa 1,70 metres de longitud i incorpora sis rodes per pujar o baixar escales de fins a 20 centímetres d’altura.

El vehicle ha estat dissenyat i fabricat per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el seu hub de recerca sobre mobilitat CARNET -on participen Seat i Volkswagen-, i coordinat per l’institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI). La voluntat és que el vehicle ajudi a automatitzar la logística d’última milla, és a dir, el darrer pas de la distribució d’una mercaderia a domicili. I és que s’estima que els costos de l’última milla representen fins a un 40% de les despeses totals de transport o més del 20% de la pol·lució a les ciutats.

Per tant, la finalitat d’aquest projecte és analitzar com els dispositius de lliurament autònom poden ajudar a millorar la distribució urbana de béns i veure com funcionen per les ciutats. “Fa molt de temps que treballem el nostre coneixement en projectes sobre última milla, avançant-nos en la recerca de solucions innovadores als problemes de congestió de trànsit i contaminació que comporta el creixement de repartiment de mercaderies”, afirma l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

Enguany el projecte ADD s’assajarà a tres ciutats europees. Primer a Esplugues, després a Hamburg i finalment a Debrecen, a Hongria. El programa s’emmarca en la iniciativa Logismile, que arrenca aquest mes de gener i que està subvencionat per EIT Urban Mobility. “Per a nosaltres és tota una oportunitat poder participar en aquest projecte europeu, un exemple de col·laboració entre administracions, empreses, universitats i tecnològiques”, rebla Díaz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram