Aquest manifest és una crida d’alerta al conjunt de la societat pels resultats de l’enquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió sobre el posicionament dels catalans i catalanes vers la immigració, sobretot en el context de crisi econòmica actual (on el col·lectiu immigrat n’ha sorgit especialment perjudicat).

És també una crida als polítics per a la no instrumentalització del fet migratori (amb totes les conseqüències negatives que això comporta). Malgrat les polítiques aplicades, queda encara un llarg camí per recórrer, i en un moment de campanya electoral, les persones immigrades esdevenen, més que mai, víctimes expiatòries dels problemes econòmics i socials.

I és una crida als mitjans de comunicació, per exercir un bon tractament de la diversitat cultural i així no contribuir a l’estigmatització de la població immigrada i/o de certs col·lectius.

Aquest manifest és, doncs, una aposta per a la no simplificació de la complexa real­itat social -simplificació que genera actituds hostils cap a les persones immigrades-, i per a la no generació de rumors vers elles. Els estereotips, els prejudicis i els rumors són enemics de la igualtat i l’acceptació de la diversitat. Són, per tant, enemics de la convivència. Aquest manifest és, doncs, una aposta per a la cohesió social i la convivència.

Les migracions han tingut lloc al llarg de la història de la Humanitat. A Catalunya, i en concret a la nostra ciutat, hem migrat a altres països i hem estat terra d’acollida, tant de ciutadania espanyola com d’arreu del món. De fet, les migracions han marcat bona part de la presència de la Humanitat als territoris del planeta, i han transformat les societats.

Migrar és una qüestió de llibertat i de dignitat humana. Totes i cadascuna de les persones necessitem subsistir i tenim el dret de cercar una vida millor, independentment de qualsevol frontera política.

Des del teixit associatiu reconeixem i volem la plena igualtat de totes i cadascuna de les persones, siguin quins siguin els seus orígens, color de pell, nacionalitat, etcètera.

Reconeixem, respectem i valorem molt positivament la diversitat social i cultural existent als nostres barris, a la nostra ciutat, al nostre país, per la gran oportunitat que representa a tots els nivells; i treballem per la convivència, per tal de construir una societat plural i, a la vegada, socialment cohesionada, una societat de tots/es i per a tots/es.

Per tots aquests motius, demanem al conjunt d’entitats de la ciutat de Barcelona l’adhesió a aquest manifest, a favor de la cohesió social i la convivència.

Taula intercultural, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram