La Jana té 16 anys, viu al barri d’Hostafrancs, estudia a un institut de Font de la Guatlla i fa dos mesos que els dimecres a la tarda va al Centre Cívic El Sortidor (Poble-sec) per tenir el suport i acompanyament psicològic del servei ‘Konsulta’m’. Es trobava en un estat permanent d’angoixa, li costava molt relacionar-se amb els companys i, per sort, al Punt info JOVE del seu institut li van recomanar aquest servei gratuït. Des que hi va, les coses li van una mica millor i a poc a poc s’està obrint amb la psicòloga i està deixant sortir els fantasmes i les pors que se li havien anat acumulant durant aquests dos anys de maleïda pandèmia.

El cas de la Jana no és un cas aïllat. Les dades parlen per si mateixes: en els darrers 25 anys ha augmentat en un 75% la depressió i l’ansietat entre els adolescents i un 16,6% dels joves d’entre 18 i 34 anys han patit depressió durant la pandèmia.

El ‘Konsulta’m’ és un dels serveis que s’emmarca en les polítiques valentes que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona, apostant pel tractament i la prevenció dels temes de salut mental. El 2016, Barcelona va ser la primera ciutat de l’Estat a tenir un Pla de Salut Mental, que després es va reforçar amb un pla de xoc d’1,5 milions d’euros arran de la pandèmia, el 2020. Així sorgeixen els 11 punts de ‘Konsulta’m’ a la ciutat de Barcelona, on s’ofereix acompanyament psicològic gratuït i sense cita prèvia a joves a partir de 12 anys.

Entre juliol i desembre de 2021, 99 joves de la ciutat d’entre 16 i 29 anys i escollits per sorteig es van trobar al Fòrum Jove BCN. Es tractava de la primera experiència d’assemblea deliberativa de la ciutat i tenia per objectiu abordar la situació i les preocupacions del jovent de la ciutat i consensuar propostes de polítiques públiques. Justament la salut mental va ser el primer tema escollit pels joves com a prioritari, seguit de l’emancipació i l’educació. Després d’un procés intens de sessions de debat i treball, els joves van elaborar 22 recomanacions que van presentar al govern de la ciutat. Una d’aquestes propostes era ampliar el servei d’atenció psicològica gratuït per a persones majors de 22 anys, i és el nou servei que ara tenim al nostre districte a la Casa del Mig del parc de l’Espanya Industrial, amb el nom ‘Konsulta’m +22’.

Un dels temes que més preocupa els joves és la salut mental i com de malament ho han passat durant la pandèmia

Una altra de les recomanacions aprovades al Fòrum Jove BCN va ser la necessitat de millorar la comunicació amb els i les joves de la ciutat a través de campanyes que parlin el seu llenguatge, mitjançant els canals que consulten i influencers, i que d’aquesta manera puguin conèixer els recursos municipals d’interès per a ells. I ja ens hem posat les piles. La primera influencer que s’ha afegit a la campanya per promoure el ‘Konsulta’m’ és la Mara Jiménez, més coneguda com a @Croquetamente, una jove que va patir trastorns d’alimentació i que des de fa uns anys lluita contra la grassofòbia i per l’acceptació dels nostres cossos.

Com a consellera de Joventut, fa uns mesos vaig assistir a una reunió on joves d’un institut de Sants feien propostes que havien treballat a classe adreçades a l’equip de govern del Districte. Recordo quatre noies molt joves, amb pírcings i colors de cabells ben diferents, que ens explicaven que un dels temes que més preocupava els seus companys de 4t d’ESO era la salut mental i com de malament ho havien passat durant la pandèmia. Una d’elles es mossegava insistentment les ungles i ens posava exemples anònims de casos de companyes amb importants problemes de salut mental, com ara les autolesions, l’insomni o fins i tot els intents de suïcidi. Resultava força punyent sentir aquelles històries en boca d’una noia tan jove. La seva proposta era que hi hagués més serveis relacionats amb la salut mental i que els arribés millor la informació.

Aquestes necessitats han de ser ateses per totes les institucions i sobretot per les que tenen realment les competències. El nostre Ajuntament va al capdavant amb polítiques i serveis públics per tenir cura de la salut mental dels nostres joves, i dels no tan joves, i té com a repte que la informació arribi a qui més la necessita. Però cal un increment proporcional de serveis i atenció dels professionals a la sanitat pública catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram