Simulacre Sants

L’exercici, amb 500 participants, ha mesurat la reacció policial, l’atenció a les víctimes i també les lliçons del 17-A

L’estació de Sants de Barcelona ha viscut aquest divendres a la matinada el simulacre d’atemptat més gran que s’ha fet mai a Catalunya, amb 500 participants, entre cossos d’emergències, seguretat i figurants. L’exercici, que ha volgut ser molt realista, ha servit per mesurar la capacitat de resposta dels cossos de seguretat i d’emergències i l’atenció a les víctimes i també els protocols arran de les lliçons dels atemptats del 17-A.

El conseller Joan Ignasi Elena, que ha supervisat el simulacre, ha explicat que la prova estava prevista des de feia temps i ha insistit a “descontextualitzar-la” del moment actual, en què es considera que el risc d’amenaça terrorista augmenta a Europa per la guerra entre Israel i Hamas. Elena, ha recalcat que exercicis com aquest simulacre formen part de la preparació “permanent” i “sistemàtica” dels Mossos d’Esquadra i altres cossos per respondre a qualsevol circumstància i ha volgut recordar que Interior volia fer la prova molt abans, però la pandèmia de la covid-19 i la dificultat organitzativa d’un simulacre com aquest ho van endarrerir fins ara.

Quan l’estació ‘dorm’

A l’espera que arribessin els últims trens amb passatgers (reals), uns 250 efectius dels cossos de seguretat i emergències es preparaven per al simulacre organitzat per Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb Mossos d’Esquadra i ADIF

Paral·lelament, uns 250 figurants esperaven el moment per posar-se en la pell del paper que els havia estat assignat. Alguns d’ells eren ferits de gravetat i ja portaven les nafres pintades a les cames, als braços o al front, com la Naiara, estudiant de tècnica en emergències sanitàries (TES), que ha participat per primera vegada a un simulacre.

Ni els figurants ni els altres participants sabien exactament el guió del simulat atac

Ni els figurants ni els altres participants sabien exactament el guió del simulat atac. Un avís per magafonia anunciava el simulacre i el bullici dels preparatius començava a silenciar-se. 1:36 h: Trets simulats i xiscles. Començava el simulacre en què sis suposats terroristes causarien morts i ferits a l’estació de Sants.

Un dels terroristes portava el que podria ser una armilla explosiva, s’escoltava en el centre de comandament, des d’on el conseller Elena, el director general de la Policia, Pere Ferrer, responsables policials i altres observadors  seguien el simulacre, que s’ha allargat fins passades les 3 de la matinada.

Els figurants terroristes han estat abatuts en el simulacre i s’ha activat el dispositiu Gàbia per localitzar el seu vehicle.

A dos quarts de 5, l’estació de Sants, per on cada dia passen un miler de trens, ha reprès l’activitat. Els responsables del simulacre s’han endut la informació que han pogut recopilar per millorar la capacitat de resposta en una operativa antiterrorista.

Detectar debilitats

El sotscap de la Comissaria Superior Tècnica de Mossos, l’intendent Josep Saumell, ha afirmat que posar a prova la capacitat de resposta permet detectar “debilitats” i millorar-la de cara a un eventual atemptat. Per això en els propers dies analitzaran totes les informacions recopilades en aquest exercici.

Per la seva banda, el subdirector de Programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha ressaltat que el simulacre és un exercici d’”alta complexitat” pel dimensionament de professionals de cossos de seguretat i emergències i figurants.

Delgado ha assenyalat que es volen posar a prova els protocols que es van desenvolupar arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017, en què de cop desenes de persones, moltes estrangeres, es van trobar ferides i separades de familiars i amics, sumides en l’angoixa i la desorientació.

Els cossos mobilitzats

A l’estació, hi han participat el Grup Especial d’Intervenció (GEI), Tedax, Subsòl, la Unitat canina, Brigada Mòbil (BRIMO), Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i Seguretat Ciutadana, així com la Unitat d’Intervenció i Suport del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per evacuar els ferits i la Guàrdia Urbana, a més dels altres cossos de seguretat i emergències.

A l’exterior de l’estació de Sants s’hi ha ubicat l’Àrea sanitària, amb el SEM, i l’Àrea temporal d’atenció als afectat i familiars (ATAF), per a l’atenció psicològica i assistència psicosocial, format per representants de l’Operativa Territorial de Protecció Civil, Creu Roja i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

En aquest espai haurien acompanyat víctimes de l’atemptat que, encara que no es trobessin ferides, s’haurien pogut separar dels familiars o amics o haurien perdut el telèfon mòbil o les sabates en les corredisses. També se’ls haurien pres les dades per poder-s’hi posar en contacte, en un acompanyament que s’ha volgut millorar arran dels atemptats del 17-A.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram