infografia barres Sants

Colau guanya les municipals al districte com el 2015 i el 2019 en una nit amarga per als comuns. Infografia: Línia Sants

Barcelona va viure el passat 28 de maig una nit electoral d’infart. El triple empat que auguraven totes les enquestes es va anar desfent a mesura que avançava l’escrutini i finalment la balança es va decantar a favor de Trias per Barcelona. En una jornada amb un 60,6% de participació (gairebé sis punts menys que el 2019), la candidatura de l’exalcalde Xavier Trias va aconseguir el 22,4% dels vots al conjunt de la ciutat. Aquesta victòria, però, no es va reproduir a tots els districtes. A Sants-Montjuïc, Trias va quedar tercer, mentre que la força més votada va tornar a ser Barcelona En Comú, com ja havia passat el 2015 i el 2019.

Amb un 57,3% de participació al districte, Ada Colau es va imposar a la resta de candidats en obtenir el 22,5% de les paperetes santsenques. D’aquesta manera, Sants-Montjuïc es va erigir de nou en territori dels comuns, si bé amb menys convenciment que en les dues cites electorals anteriors. L’any 2015, Colau hi havia triomfat amb el 28,3% dels vots i el 2019, amb el 23,4%.

Pel que fa a la segona força al districte el 28M, aquesta posició la va ocupar el socialista Jaume Collboni. El PSC va aconseguir el 20,9% dels vots. Per a Collboni, el resultat d’enguany consolida la seva tendència a l’alça al districte, tenint en compte que el 2015 va quedar cinquè amb el 10,2% dels vots, i el 2019, tercer amb el 19%.

La formació que va completar el podi enguany va ser Trias per Barcelona, amb el 18% dels suports. D’aquesta manera, sembla que l’espai postconvergent s’ha començat a reconciliar amb el districte. Quatre anys enrere, la llista de Junts encapçalada per Elsa Artadi va ser la cinquena opció amb el 8,7% dels vots, mentre que el 2015 el mateix Trias havia estat segon amb el 18,5%.

ERC, en canvi, ha fet el camí contrari. Del 23,1% que va situar Ernest Maragall com a segon partit al districte el 2019, el 28M va caure fins al 13,3% que el va relegar a la quarta posició. Però, si parlem de caigudes, Ciutadans no té competència. El partit taronja, que va ser quarta força a Sants-Montjuïc fa quatre anys, ha quedat en no res, sent superat pel PP, Vox, la CUP, Valents i el PACMA.

mapa Sants

Trias per Barcelona ha estat la candidatura més votada a la ciutat aquest 28M. Infografia: Línia Sants

Pactes o l’opció més votada?

Assolir la primera i la segona posició a Sants-Montjuïc el 28M no va servir als comuns i al PSC per vèncer a la ciutat, on Collboni es va imposar a Colau per la mínima i es va quedar a gairebé tres punts de Trias. Traduïts a regidors, els resultats de les eleccions en van donar 11 a Trias per Barcelona, 10 al PSC i 9 als comuns. Aquest panorama va deixar una pregunta a l’aire: governarà la llista més votada o hi haurà un pacte alternatiu?

La mateixa nit electoral –i després d’haver reiterat al llarg de la campanya que hauria de governar el vencedor dels comicis– Collboni va obrir la porta a pactar amb comuns i ERC per evitar un nou mandat de Trias. El socialista va afirmar que Barcelona havia “votat progressisme” i va advertir que “el PSC no renuncia a res”. La convocatòria d’eleccions generals que va arribar l’endemà, però, va refredar aquest discurs. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va admetre el dia 30 a RAC1 que Trias “té un avantatge” i que “si no passa res, ell serà alcalde”.

Per la seva banda, Colau no ha deixat d’insistir en la possibilitat d’un govern d’esquerres. “Hi ha una majoria progressista de 24 regidors”, ha repetit per activa i per passiva en referència als 10 socialistes, els 9 seus i els 5 d’ERC. Malgrat els mals resultats de Maragall, sembla que tindrà la clau de l’Ajuntament. Tot plegat s’haurà de resoldre el dia 17, quan hi haurà el ple d’investidura, si res no canvia.

Comuns i socialistes empaten en la batalla pels barris

Si bé el partit vencedor en els resultats globals de la ciutat va ser Trias per Barcelona, la batalla pels barris la va guanyar el PSC. La llista de Jaume Collboni va ser la més votada a 35 dels 73 barris, mentre que la de Xavier Trias ho va ser a 21 barris i la d’Ada Colau, a 17. En el cas de Sants-Montjuïc, però, hi va haver un empat: tant Collboni com Colau van ser guanyadors a quatre dels vuit barris.

La candidata dels comuns va aconseguir tenyir de lila el Poble-sec, amb el 28,8% dels vots; Hostafrancs, amb el 24,3; Sants, amb el 22,9%, i la Bordeta, amb el 21,3%. En aquest últim barri, de fet, la victòria va ser molt ajustada, ja que el PSC hi va assolir el 21,1% dels suports.

El candidat socialista, per la seva part, es va imposar a la Marina de Port, amb el 29,7% de les paperetes; a la Marina del Prat Vermell, amb el 27,2%, i a Sants-Badal i la Font de la Guatlla, barris on va obtenir el 21,6% dels vots.

En sis dels barris, Barcelona En Comú i el PSC es van repartir el primer i el segon lloc, però hi va haver excepcions. Trias va aconseguir ser segon a Sants (22,4%) i Hostafrancs (20,1%). En quatre barris, Trias va ser tercer, però en dos casos el van desbancar. A la Marina de Port, ERC el va guanyar en nombre de vots, tot i que el percentatge arrodonit per a tots dos va ser un 11%. D’altra banda, destaca que, a la Marina del Prat Vermell, la formació que va completar el podi va ser Vox, amb un 10,8% dels vots. Aquí, al partit d’extrema dreta el van seguir ERC (9,4%) i en cinquena posició, Trias per Barcelona (7,9%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram