Una imatge del moment de l'ocupació. Foto: Twitter (@AteneuBase)

La manifestació en defensa al dret a l’habitatge que dissabte passat va reunir gairebé 2.000 persones pel centre de la ciutat es va acabar amb l’ocupació d’un bloc de pisos buit al barri del Poble-sec, concretament al número 14 del passatge del Poeta Cabanyes.

L’ocupació la va reivindicar la Coordinadora d’Assemblees per a l’Habitatge, que assegura que l’edifici fa vuit anys que és buit. L’entitat va culpar a l’Ajuntament i a la Generalitat de “no reaccionar davant l’existència d’habitatges i edificis sencers buits que no compleixen la seva funció social”. Al mateix temps, van denunciar que “en els últims tres anys un miler de veïns ha hagut de marxar del Poble-sec a causa de l’increment dels preus de lloguer”.

DESALLOTJATS
L’ocupació del bloc, però, va durar poques hores. Els Mossos d’Esquadra van desallotjar-lo la mateixa nit de dissabte, cosa que va evitar que els manifestants s’hi poguessin quedar fins dilluns, que és quan van anunciar que tenien previst marxar. Ahir a la tarda, però, la Coordinadora, tècnics de l’Ajuntament i veïns es van reunir a davant mateix de l’edifici. No hi van ser la Generalitat i el propietari, que havien rebut la invitació de la Coordinadora perquè hi anessin. La trobada va servir perquè el consistori es comprometés a contactar amb el propietari i a mirar de mitjançar per solucionar el conflicte. Els representants del Sindicat de Barri van insistir a demanar que el bloc es destini a habitatge social.

Qui també s’ha tornat a pronunciar darrerament sobre la qüestió és la plataforma Som Paral·lel, que ha denunciat “la greu situació d’expulsió dels veïns per la pujada de preus dels lloguers, la proliferació d’apartaments turístics legals i il·legals i la compra d’edificis sencers per part de fons d’inversió per fer pisos de luxe”. Des d’aquesta plataforma demanen a l’Ajuntament que aplica una sèrie de mesures contra aquesta realitat que denuncien. Volen que es faci “un cens dels pisos buits propietat de les entitats financeres rescatades amb diners públics” i que “els dos grans edificis buits del barri, l’edifici Endesa i el de Paral·lel amb Nou de la Rambla, es destinin a habitatge i altres usos socials”.

LEIVA 37
Una altra de les peticions de Som Paral·lel, la que l’Ajuntament “consideri exercir el seu dret de tanteig i retracte” per comprar aquells els edificis adquirits per “fons d’inversió que vulguin expulsar els veïns”, es va fer realitat a finals de mes quan el consistori va anunciar la compra de l’edifici del carrer Leiva 37, al barri d’Hostafrancs.

La propietat d’aquest bloc, el banc BBVA, estava a punt de vendre’l a un fons d’inversió però l’Ajuntament, en el que ha estat definida pel mateix consistori com una “decisió excepcional”, va anunciar la seva intenció d’exercir el dret a retracte sobre la finca pagant 2,75 milions d’euros. Des de l’Ajuntament argumenten que aquest edifici complia totes les condicions que marca la llei per exercir el retracte, que són que el bloc estigui en una àrea de forta demanda residencial i que s’estigui davant d’un cas de forta problemàtica social. L’Ajuntament també va comprovar que s’havia produït una transmissió de la finca a un tercer, en aquest cas un fons inversor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram