Burgos Sants

Els afectats van fer una roda de premsa denunciant la situació. Foto: Grup Habitatge de Sants

Veïns del número 26 del carrer Burgos i el Grup d’Habitatge de Sants van denunciar el dijous 11 de juny que l’Ajuntament vol deixar al carrer les 23 persones que viuen en aquest edifici ocupat. Segons van afirmar en roda de premsa, el consistori va entrar “sense permís” a l’immoble i va emetre un informe en què el declara inhabitable.

L’Ajuntament, per la seva banda, admet que els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, els Bombers i equips d’inspecció del Districte van accedir a l’immoble per “comprovar” que la finca “no compleix amb les condicions de seguretat indispensables” i que “presenta riscos” per a la gent que hi viu. Per això, nega que hi hagi una data de desallotjament, però sí que corrobora que ha obert un expedient d’infrahabitatge.

De fet, els veïns denuncien que aquest expedient ha permès a l’equip de govern municipal sol·licitar el desallotjament cautelar de les 23 persones que viuen a l’edifici, un fet que “es tradueix en un desallotjament sense data que possibilita la intervenció policial per fer fora” els residents “en qualsevol moment sense previ avís i sense donar una alternativa habitacional”. És per això que acusen l’Ajuntament d’estar “desnonant en data oberta” el bloc, per bé que no n’és el titular.

“Denúncies veïnals”

Per contra, des de l’Ajuntament s’indica que la situació “preocupa” al consistori perquè a la finca hi viuen famílies “amb perfil de vulnerabilitat i amb menors a càrrec”. El consistori subratlla que s’han constatat “dinàmiques problemàtiques amb algunes de les persones que ocupen l’espai”. A més, apunta que els serveis socials “fa temps” que fan seguiment de part de les famílies amb perfil vulnerable i garanteix que “treballaran cas per cas per trobar sortides d’habitatge en el cas de les persones vulnerables i les famílies amb menors”. La finca té qualificació de sòl industrial i no podrà ser destinada a habitatge.

Alhora, el consistori apunta que els cossos de seguretat han rebut en els darrers mesos “denúncies veïnals per pràctiques delinqüencials d’una part reduïda” de les persones “que ocupen aquell espai”. Aquestes dinàmiques “també es consideren un factor de risc per a les famílies vulnerables amb menors que hi han de conviure, especialment en el cas dels menors que cal protegir”, afegeix l’Ajuntament.

Amb tot, a la roda de premsa, els veïns i el Grup d’Habitatge de Sants van lamentar, precisament, que “el que passa al carrer Burgos és el mateix que passa a altres punts de la ciutat”, on l’Ajuntament “vol desnonar” persones que “viuen en barraques o locals amb solucions policials en lloc de socials”.

No és l’únic bloc afectat

El mateix dijous de la roda de premsa dels veïns afectats del carrer Burgos es va celebrar el darrer Consell Plenari de Sants-Montjuïc on el govern municipal encapçalat per la regidora Raquel Gil va rebutjar actualitzar la situació dels habitatges afectats pel pla d’urbanisme d’Hostafrancs, que contempla desallotjar altres veïns del carrer Burgos que es troben en edificis en condicions similars. El pla també ha d’acabar amb altres habitatges d’Hostafrancs que no compleixen els mínims per ser habitables.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram