Anàlisi de proves PCR per detectar la presència de coronavirus. Foto: ACN

La Generalitat augmenta la capacitat de fer proves PCR més enllà dels casos sospitosos de coronavirus i en passa a fer també als contactes estrets per detectar, per exemple, casos asimptomàtics.

A finals de juliol el sistema públic feia de mitjana 8.000 proves PCR diàries i ara es vol incrementar la capacitat fins a les 30.000 de manera gradual. Per això, el departament vol reforçar també el seguiment de contactes, ja que fins ara s’estaven detectant entre 5 i 6 contactes per positiu quan es calcula que se n’haurien de detectar entre 10 i 15.

El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es mostra confiat que la incorporació de més de 500 Gestors Covid –professionals que recolliran les dades del pacient sospitós o que ha donat positiu i també la dels seus contactes– permetrà “una identificació ràpida i àgil” dels contactes. La idea també és que aquests agents “descarreguin” la feina que estaven fent fins ara professionals de l’Atenció Primària i complementin la tasca de l’equip de rastrejadors. Un equip que a finals de juliol, segons dades de Salut, rondava el miler d’efectius.

MÉS RASTREIG I MÉS PROVES
Amb tot, l’estratègia de la Generalitat contra el coronavirus passa a curt termini per dues línies d’actuació. Per un costat, l’augment de la detecció i identificació dels contactes dels positius, gràcies a la incorporació dels Gestors Covid a l’Atenció Primària, i, per altre, l’increment de les proves PCR d’aquests contactes, fins a triplicar-les. L’objectiu, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, és detectar molts més contactes fora del nucli de convivència per poder evitar els rebrots del virus.

Argimon remarca que el rentat de mans, la mascareta i la distància ara són l’única “vacuna”

En aquest sentit, s’establirà un circuit de manera que, quan una persona acudeixi a una consulta per fer-se la prova PCR, vagi immediatament després a un altre espai del centre on l’estarà esperant un Gestor Covid, amb el qual es farà una llista de contactes. Si amb el resultat a la mà el cas sospitós és positiu, els rastrejadors localitzaran els contactes estrets per començar “la roda”, en paraules d’Argimon.

En tot cas, des de la Generalitat es remarca que no es pot caure en l’imaginari que “tot ho solucionarem” fent més proves i que ara per ara l’única “vacuna” que existeix són les mesures de prevenció: el rentat de mans, la mascareta i la distància física. Per això, Argimon demana mantenir un ritme social “més baix” en aquest inici d’agost i evitar reunions de familiars o amics multitudinàries. “El que no podem fer cada vegada que tinguem rebrots és tancar i tornar a començar”, alerta.

230 AGENTS CÍVICS
Precisament, per informar la ciutadania de les mesures higièniques de protecció i distància necessàries per evitar contagis, així com per recordar que és obligatori dur la mascareta, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat fins a 230 el nombre d’agents cívics i informadors desplegats als carrers de la ciutat. En un primer moment els agents cívics actuaran als districtes de Sants-Montjuïc, l’Eixample, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella i compten amb personal de mediació per transmetre els missatges en diversos idiomes.

També s’han actualitzat els missatges de megafonia que la Guàrdia Urbana fa servir per recordar mesures de seguretat sanitàries. A més, es posarà en marxa una campanya de comunicació específica per a la gent jove, atès que bona part dels nous contagis es concentren en la població d’entre 25 i 44 anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram