La Casa de la Premsa. Ajuntament

El creixement cultural del barri del Poble Sec continua la seva expansió. Si durant els darrers mesos s’han estrenat espais com l’Artèria Paral·lel i se n’han recuperat d’altres com el Molino o el Teatre Arnau, fa pocs dies es va fer públic que l’edifici de la Casa de la Premsa (situat a la cruïlla de l’avinguda Rius i Taulet amb el carrer de la Guàrdia Urbana) acollirà la col·lecció permanent del Museu de les Arts Escèniques, que depén de l’Institut del Teatre. Aquest nou equipament reforçarà un dels pols d’activitat cultural més potents de la ciutat, ja que en un radi de poc més de 100 metres s’hi troben el Teatre Grec, el Lliure o el Mercat de les Flors.

CESSIÓ DURANT 50 ANYS

Segons van acordar fa una setmana l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, i el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Folgué, el consistori barceloní cedirà la Casa de la Premsa durant els següents 50 anys perquè es converteixi en la seu estable del citat museu. En virtut d’aquest conveni, la Diputació realitzarà un estudi destinat a permetre la rehabilitació integral de l’edifici, i conjuntament amb l’Ajuntament, buscaran els recursos econòmics que permetin finançar tot el projecte. Aquest acord s’emmarca dins de la proclamació de l’any 2013 com a ‘Any del Teatre a Barcelona’, que coincidirà amb el centenari de la creació de l’Institut del Teatre i serà el moment en què s’epera que el nou museu comenci a funcionar.

Tal com informa el portal de notícies culturals Cultura21.cat, el procés per desencallar la situació d’aquest museu va començar arran d’un article de Lluís Permanyer a La Vanguardia en què el periodista denunciava que la Diputació tenia un museu “ocult”. Des de que va haver d’abandonar la seu del Palau Güell, el museu passava per una situació d’incertesa a l’espera que es construís un nou edifici o se li atorgués una nova seu a on exposar tots els fons, tal com s’havia acordat inicialment. Finalment, l’edifici escollit ha estat la Casa de la Premsa, un edifici modernista que forma part dels pavellons de l’Exposició Universal del 1929 a Montjuïc. Construït el 1926 i dissenyat pel fill de Domènech i Montaner, tenia la missió urbanística de marcar amb autoritat la cantonada entre l’avinguda Rius i Taulet i el carrer de la Guàrdia Urbana.

EDIDIFCI MODERNISTA

La Casa de la Premsa, un edifici inclós al catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona, està construït amb una barreja d’estils (neorromànic, neogòtic i neomudèjar) amb diversos elements característics del modernisme com la totxana a cara vista, la ceràmica o el ferro. Disposa d’una superfície aproximada de 2.000 m2 repartits entre un soterrani i tres plantes.

130.000 DOCUMENTS

En paraules de la regidora, Imma Moraleda, el Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre conté un fons documental “brutal” format per 125.000 volums i 5.000 manuscrits i autògrafs. Destaca, entre d’altres, la col·lecció teatral d’Artur Sedó, considerada com la més important del teatre català. L’arxiu fotogràfic compta també amb unes 150.000 imatges, una part de les quals provenen del fons professional de Pau Barceló, i també conté 5.000 cartells.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram