El Mobile World Congress és una de les cites més destacades de la Fira. Arxiu

Es tracta de la cirereta d’aquest pastís que s’anomena Fira de Barcelona i, cada any, converteix Barcelona durant quatre dies en la capital de les darreres novetats de la telefonia mòbil. És el Mobile World Congress (MWC), cita obligada per a les grans multinacionals del sector.

Del 14 al 17 de febrer, les instal·lacions de la Fira a la muntanya de Montjuïc van aplegar fins a 60.000 persones d’uns 200 països difer­e­n­ts. “Un èxit rotund”, segons l’opinió de l’alcalde Jordi Hereu, que ha assegurat que la ciutat ha demostrat “una vegada més, estar a l’alçada dels grans esdeveniments mundials”. Hereu ha assegurat que Barcelona té “molts números per convertir-se en la seu estable del MWC a partir del 2013”. L’edil es va reunir amb John Hoffman, conseller delegat de GSMA, associació que organitza la trobada, on es van felicitar per l’èxit aconseguit.

OXIGEN PER AL COMERÇ

Si el Mobile World Congress és una cita intensa per a la ciutat, l’efecte és major per al districte de Sants-Montjuïc. “Totes les fires són interessants, ja que generen molta activitat econòmica”, explica la regidora del districte, Imma Moraleda. Segons la representant política, aquesta gran afluència de visitants dóna una empenta no només als hotels de la plaça Espanya i el carrer Tarragona, sinó que “també beneficia al petit comerç, a les botigues de barri dels eixos de Creu Coberta, Gran Via i Paral·lel”.

Aquesta impressió de la regidora es veu recolzada pels resultats de vendes que han sumat aquests dies els comerciants de la carretera de Creu Coberta. “Ens ha anat molt bé i valorem molt positivament que l’Ajuntament tracti de mantenir aquesta cita anual durant més anys”, explica el president dels botiguers de l’eix comercial, Lluís Llanas.

El representant dels comerciants lamenta que durant anys “s’han perdut massa esdeveniments” d’aquest tipus i que s’han de potenciar, ja que “no només beneficia a l’hosteleria o a la restauració, sinó que acaba repercutint positivament a totes les botigues dels barris propers”. Els botiguers més propers a la plaça Espanya i a la Fira han vist com, durant aquests quatre dies, els visitants s’acostaven als seus establiments, tant bon punt s’acabaven els actes del congrés. “Passejaven per Creu Coberta, s’aturaven a les terrasses que tenim o, fins i tot, aparcaven el seu cotxe als carrers del voltant, com a Rector Triadó”, assenyala Llanas.

L’ALTRA CARA

“Si agafem les dades fredament, sens dubte, el congrés ha estat un èxit, però també cal tenir en compte els inconvenients que pateixen els veïns”, explica Lluís Maté, president de l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla, un dels barris més propers a la Fira. Segons el representant veïnal, són diverses les reclamacions de la seva entitat: “No és únicament el soroll o els embussos de trànsit que es poden generar durant els quatre dies de Congrés, sinó que s’ha de comptar que les molèsties duren uns quants dies més, els dies de preparació i els dies de desmuntatge”.

Malgrat les crítiques, Lluís Maté no pretén ser negatiu vers la celebració d’aquesta trobada mundial. “Som conscients que la Fira és molt important i necessària per a la ciutat, ja que representa una injecció econòmica i permet nous llocs de treball, però voldríem que tant l’administració com els responsables de la Fira ens tinguessin més informats”, explica Maté; i sentencia: “Demanin la nostra complicitat, però tinguin-nos en compte”. Lluís Maté lamenta la manca d’informació que reben tant d’uns com dels altres: “No ens diuen ni ase ni bèstia; no ens informen dels esdeveniments que es duran a terme, ni de les mesures de seguretat que es preparen”.

CREIX LA INSEGURETAT…

L’AVV Font de la Guatlla ha vist com, en els darrers anys, la Fira ha augmentat els seus congressos i activitats. “Els esdeveniments representen un moviment molt gran de gent pel barri i, a la vegada, una certa restricció del pas dels veïns”, explica el representant veïnal. Les crítiques més destacades, però, se centren en els problemes de mobilitat i de seguretat. “Cada dia ens hem trobat el barri col·lapsat d cotxes que es dirigien a la Fira, però el fet més preocupant ha estat l’augment de la inseguretat”, indica Maté. Els lladres, segons les pròpies dades de la Guàrdia Urbana, no només s’han dedicat a delinquir dins del recinte de la Fira, sinó que també s’han registrat robatoris o furts a establiments del barri.

…PERÒ CAUEN ELS FURTS

Els Mossos d’Esquadra han informat que, durant el congrés, es van detenir a 11 persones i es van identificar a 372 més en les immediacions de la Fira. No han donat les dades del total de delictes que es van produir aquells dies a la zona, però sí han indicat que van succeir 33 al recinte, la majoria d’ells, furts. Això representa una disminució dels delictes respecte la darrera edició.

La regidora de Sants-Montjuïc, Imma Moraleda, ha admés a aquest periòdic “les afectacions de trànsit que es van patir dutant aquells dies”, però també va voler valorar l’esforç fet tant pels cossos policials com per l’administració: “les afectacions han estat menors que en d’altres anys”. Quant a les reivindicacions veïnals, ha respost que el barri no es tanca completament: “Sempre mantenim oberts els carrers Mèxic i Lleida per evitar el colapse del barri”. Moraleda ha expressat que l’Ajuntament ho fa “el millor que pot”.

El veïnat, però, reclama sobretot més informació. Lluís Maté és molt contundent amb aquest tema: “El dia que passi alguna cosa dolenta, què faran? Demanaran perdó? Els veïns hem d’assumir totes les molèsties i els possibles incidents. La pregunta que vull fer als representants polítics és què fa l’Ajuntament i la Fira per compensar l’esforç dels veïns?”. De moment, continua sense resposta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram