Edifici La Borda

Una de les façanes de l’edifici La Borda. Foto: Lluc Miralles/LaCol

L’edifici d’habitatges cooperatius La Borda, de l’estudi d’arquitectura LaCol, que està situat al carrer de la Constitució del barri de la Bordeta, ha guanyat el Premi Mies Van der Rohe emergent 2022, el guardó d’arquitectura contemporània de la Unió Europea.

L’edifici, que es va estrenar el 2018, s’ha convertit en tot un referent d’una forma alternativa de fer habitatge gràcies al seu esperit cooperatiu. Es tracta d’una promoció autoorganitzada pels seus usuaris per accedir a un habitatge “digne, no especulatiu i que posi en el centre el seu valor d’ús, a través d’una estructura col·lectiva”, expliquen des del mateix estudi d’arquitectura LaCol. El projecte de fer una cooperativa d’habitatges va néixer el 2012 com una iniciativa més de tot el projecte comunitari i veïnal de Can Batlló en el marc de la recuperació del recinte industrial i del teixit veïnal i cooperatiu santsenc.

Al bloc hi viuen 28 famílies que van fer una aportació inicial a la cooperativa i paguen una quota mensual pels seus pisos d’entre 40 i 78 metres quadrats construïts en un solar propietat de l’Ajuntament, que en cedeix l’ús per un temps. Té sis plantes i més de 25 metres d’altura. També és l’edifici construït amb estructura de fusta més alt de l’Estat i és sostenible des del punt de vista mediambiental.

“Impensable fa un temps”

El premi ha estat rebut amb molta alegria a l’estudi d’arquitectura LaCol. Un dels seus socis, Pol Massoni, explica a Línia Sants que estan “molt contents” perquè es tracta “d’un dels reconeixements europeus més importants”. La categoria emergent, concretament, “premia una altra manera de fer arquitectura, uns valors diferents dels establerts que potencien un projecte comunitari”, afegeix Massoni. Al mateix temps, aquest soci de LaCol també reivindica el fet d’haver aconseguit aquest premi tractant-se “d’un projecte relativament jove”. “Això era impensable fa un temps, perquè és un edifici que surt del cànon establert i, a vegades, és difícil fer valdre aquests projectes”, conclou satisfet.