Imatge virtual de l’interior del futur Arnau. Foto: Ajuntament

El projecte de rehabilitació i adequació del Teatre Arnau ha estat adjudicat a H Arquitectes i la seva proposta ‘Boca a Boca’. A partir d’aquest moment, l’estudi ha de desenvolupar i materialitzar la proposta en un projecte executiu que ha d’estar redactat el gener de 2019 per poder iniciar les obres durant el primer semestre de l’any que ve.

‘Boca a Boca’ prioritza la preservació del Teatre Arnau, que és el darrer de barraca de la ciutat, i planteja la intervenció entenent que representa un llegat d’interès històric que no es pot deixar perdre. La proposta manté la façana, la boca d’escena, la forma de ferradura de la sala, la barana de l’amfiteatre, i tota l’estructura de fusta (pilars, forjats, entramats de façana…). A més, es preservaran els elements importants i s’afegiran els mínims elements necessaris per crear un nou sistema que permeti fer aflorar la memòria, l’espai teatre i l’acció teatral.

L’actuació comportarà, essencialment, deixar l’esquelet de l’antic teatre despullat, sanejar la fusta, afegir connectors metàl·lics, reforços de fusta i formigonar aquells espais necessaris per garantir l’estabilitat de l’estructura. També es reconstruirà la façana original de l’edifici però utilitzant la mateixa tècnica mixta fusta-formigó de l’interior de l’edifici.

En paral·lel, el nou equipament guanyarà un espai annex obert a la ciutat, l’Ateneu, que reproduirà un gest similar al de la ferradura del teatre però mirant cap al carrer, on una gran boca d’escena a la façana convertirà la plaça en el mateix escenari i viceversa. Aquest funcionament invertit entre teatre i ateneu configura l’estructura formal principal del projecte.

La proposta també planteja millorar la relació entre la part posterior del teatre i la façana de l’edifici d’habitatges, cosa que implicarà enderrocar les parts annexes del teatre vell. D’aquesta manera, s’alliberarà un passatge que, quan estigui obert, permetrà una entrada secundària per darrere de la caixa escènica i connectarà el carrer Nou de la Rambla amb l’Ateneu del mateix Arnau.

Pel que fa als usos que acollirà l’edifici, a les plantes soterrani i semisoterrani hi haurà els espais de serveis, magatzems, tallers, camerinos, moll de descàrrega, instal·lacions… A la planta baixa hi haurà els accessos i vestíbuls principals, la sala del teatre i l’espai polivalent de l’Ateneu i les plantes primera i segona seran les de l’amfiteatre, la sala d’assaig, el centre d’interpretació, administració i altres espais tècnics i de magatzem.

MULTIDISCIPLINAR
‘Boca a Boca’ integrarà els eixos consensuats pel grup impulsor de la recuperació de l’Arnau, format per entitats veïnals, comunitàries i culturals. El futur de l’equipament va ser definit en un procés de participació que va començar el juny de 2016. El nou teatre fusionarà arts escèniques, la recuperació de la memòria i el treball comunitari. L’objectiu és construir un projecte “ampli, transversal i multidisciplinari” ajustat a les realitats escèniques i socials del moment, tal com han explicat des de l’Ajuntament.

Per últim, aquest 2018 es posarà en marxa L’Arnau itinerant, una iniciativa que ha de permetre desenvolupar les activitats i projectes en diferents espais de la ciutat fins que el teatre estigui rehabilitat. El projecte actuarà com a banc de proves i laboratori de creació que, alhora, permeti experimentar amb el model de gestió que es vol desenvolupar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram