Imatge d'una edició passada de la Nit de Bruixes. Guspires

La celebració, organitzada per l’entitat Guspires de Sants, prepara dues jornades farcides d’actes tradicionals com correfocs o balls de gegants.

Quan Sants era una petita vila agrícola autònoma, quan la gent que l’habitava era bàsicament camperols i ramaders que vivien del que els hi donava la terra, quan encara no havia estat engolida per la gran Barcelona, els seus habitants acomiadaven l’any amb una festa profana que, a diferència de tota la resta, ha durat fins als nostres dies; la Nit de Bruixes. La Nit de Bruixes és una celebració popular i tradicional, que recupera una festivitat de la cultura de pagès que durant molt temps va ser la predominant a Sants.

Els hereus d’aquesta tradició durant els nostres dies són els membres de la colla de Diables Guspires de Sants, una entitat amb seu a Hostafrancs que va recuperar aquesta celebració l’any 2006 després de realitzar diferents estudis antropològics sobre les tradicions més arrelades als barri.

ACTES DE TOTA MENA

La Nit de Bruixes està prevista pel cap de setmana del 30 i el 31 d’octubre i tindrà el seu epicentre a la plaça de Sants. Durant aquests dos dies, la plaça es convertirà en un escenari on hi conviuran la majoria de les diferents tradicions d’arrel catalana que ha perdurat fins als nostres dies; cercaviles amb gegants i capgrossos, actuacions de diables, balls de bastons, correfocs, un mercat medieval i diverses actuacions musicals en directe. La festa arrencarà dissabte amb el pregó, o invocació, de Xavier Cordomí i continuarà tot el cap de setmana amb diferents activitats. Algunes de les més destacades són un correfoc (dissabte) on hi participaran més de 500 diables, un cercatasques (diumenge) o el concert de la formació catalana Los Buhos (dissabte).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram