La Biblioteca Francesc Boix va acollir la setmana passada la xerrada ‘La Vaga de la Canadenca a través de la premsa de l’època’, que va pronunciar Josep Guzmán, historiador i membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC). Guzmán va estar acompanyat de Víctor Pelegrí.

La xerrada va tractar sobre la cobertura que la premsa de l’època va fer de la vaga, que va començar el 5 de febrer de 1919 a causa d’una retallada dels salaris que va provocar l’acomiadament de vuit treballadors. Els fets van fer augmentar les protestes laborals i el govern central va declarar l’estat de guerra i més de 3.000 obrers van ser detinguts. Després d’unes negociacions entre les parts es va arribar a un acord i es va establir una jornada laboral de vuit hores, la readmissió dels treballadors i l’aixecament de l’estat de guerra, entre d’altres. L’acord, però, no es va complir, ja que una vuitantena de treballadors seguien empresonats, cosa que va provocar que es declarés la vaga general a tot el principat.

Durant la seva xerrada, tal com va recollir El3.cat, Guzmán va explicar que la vaga, que va durar 45 dies, es pot considerar “la primera molt possiblement l’única vegada que l’obrer ha pogut guanyar al capital”. Pelegrí, per la seva banda, va afirmar que li resulta “incomprensible” imaginar-se “un conflicte com aquest el dia d’avui”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram