Un exemple de la solidaritat veïnal que aquests dies s’està organitzant. Foto: Twitter (@aLi_lieta)

“Aquesta setmana hem de donar aliments a les famílies més vulnerables de Sants”. Aquests és un dels moltíssims missatges que es pot llegir al grup ‘Covid19Sants’, de l’aplicació de missatgeria Telegram. El firma una usuària que fa tasques de coordinació en una ONG.

La crisi del coronavirus ha activat durant els últims dies, a Sants i a la majoria dels barris del districte i la ciutat, la solidaritat veïnal. En temps de confinament, l’ajuda mútua s’està convertint en una eina imprescindible, especialment per a les persones més febles de la ciutat.

Ahir a la tarda, en el moment de redactar-se aquesta notícia, al grup ‘Covid19Sants’ hi havia més de 1.100 usuaris, 200 dels quals estaven en línia. Fent un cop d’ull al grup es podia veure la varietat dels missatges que la gent hi anava escrivint, tots amb el mateix patró comú: el coronavirus. N’hi havia de qüestions més genèriques relacionades amb, per exemple, els drets laborals –una veïna denunciava que des del seu balcó veu constantment repartidors de Glovo–, però també es podien trobar fàcilment exemples de temes locals. “Hem de teletreballar i se’ns han fet malbé algunes bombetes LED de casa. No en trobem a cap supermercat i agrairíem si algú sap on en podem aconseguir”, deia una veïna en un missatge. De seguida va rebre una resposta d’un altre usuari dient que ell en tenia de sobres i que li passés el seu contacte per privat per solucionar el problema.

Al carrer Bonveí els veïns fan una assemblea de balcons cada dia a les cinc de la tarda

Tota aquesta allau de solidaritat es va començar a articular fa pocs dies a través de la Xarxa Suport Mutu Sants, nascuda des de l’Assemblea de Barri de Sants, i que és la responsable de crear el grup de Telegram esmentat. De seguida es van començar a repartir cartells amb les instruccions principals de cara als dies de confinament. Alguns dels missatges, tal com es pot veure en una de les fotografies que il·lustra aquesta notícia, insisteixen en la importància de contactar, de forma segura, amb els veïns per conèixer la seva situació. “És important fer saber a tothom que no està sol, que pot comptar amb l’ajuda del veïnat”, es pot llegir en una altra part del cartell. L’objectiu és que la por no aïlli la gent.

“FEM COMUNITAT”
Un altre exemple d’aquesta solidaritat es veia en els cartells informatius, en aquest cas més casolans, que diferents veïns van escriure a les portes dels edificis o a les parets de les escales i que posteriorment van penjar-ne fotos a Twitter perquè arribés a més gent. Un d’aquests casos era al carrer Bonveí, de Sants Badal. “Organitzem la solidaritat del nostre carrer: ajuda per anar al supermercat, la farmàcia…”, es podia llegir en un text escrit a mà i penjat en una paret de dins d’un edifici. En el cas d’aquest carrer es feia evident que l’organització és molt sofisticada, ja que en el mateix paper s’informava d’una ‘Assemblea de balcons’ cada dia a partir de les cinc de la tarda per coordinar l’organització. “Fem comunitat!”, es podia llegir al final del cartell.

Es preveu que el confinament s’allargui molts dies, cosa que fa imprescindible aquesta solidaritat que fa dies que es respira arreu dels barris. El canvi en el dia a dia de la gent ha estat molt brusc, però tot indica que la capacitat dels veïns per fer xarxa farà que tot plegat sigui menys dur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram