CREU COBERTA

El pròxim 5 d’abril també ens acompanyarà La Coronela de Barcelona, que durant tota la jornada exhibirà vestimentes i materials d’aquest cos de seguretat de la ciutat de Barcelona, tan important en els fets del 1714. Avui en parlem amb en Nicolau Martín, president de l’ARRH La Coronela de Barcelona.

Qui sou la Coronela?

L’associació va néixer fa dos anys per la curiositat que teníem un conjunt de persones per aquest cos gremial. Ja s’havien recreat el Regiment de la Diputació, el Regiment Vilà i Ferrer, amb els Miquelets de Catalunya i vam pensar que era bon moment recuperar La Coronela de Barcelona. Som gent que ens estimem la història i que la volem conèixer una mica més. És una tasca diària anar descobrint qui eren i què feia aquesta institució.

I doncs, qui eren?

La Coronela, dins del sistema d’autodefensa català, eren els encarregats de la defensa de Barcelona. Eren ciutadans, agrupats sota les companyies gremials. El 1540 apareix per primer cop el nom Coronela, que prové de l’italià “columna” referint-se al món militar. A més, de Coroneles n’hi havia a Mataró, Vic, Manresa o Tortosa, ja que era un privilegi reial. La Coronela de Barcelona tenia fama arreu. Fins i tot l’exèrcit més important de llavors, que era el francès, tenia molta admiració per ella. Es diu que les guàrdies de la Revolució Francesa del 1789 la van imitar.

Com estava formada?

Era una divisió amb sis batallons: el de la Santíssima Trinitat, de Santa Eulàlia, de Santa Madrona, de Sant Sever, de la Mare de Déu de la Mercè i de la Immaculada Concepció. A cada batalló hi havia deu companyies i a cada companyia, corresponent a un gremi, uns vuitanta o cent milicians o agremiats. A més n’hi havia de magraners i de cavalleria.

Per tant eren comerciants com nosaltres?

De fet sí. El gremi pagava les casaques i hi havia competència per veure qui la tenia millor. La pólvora, les guàrdies i la munició les pagava el Consell de Cent. I cada milicià aportava les seves pròpies armes, que havien de ser de l’últim model. La formació militar la rebien a l’Escola Militar de Barcelona, on avui hi ha l’Estació de França i que era de les més prestigioses d’Europa. Els agremiats a la Coronela tenien la seva feina i sabien que els tocava, un cop cada setmana, anar a fer guàrdia a les portes o a la muralla. I com que hi anaven després de la feina, els carnissers tenien la casaca vermella, els hortolans la tenien verda i els forners la tenien blanca, perquè no es notés si es tacaven.

Quins projectes teniu?

Bàsicament recuperar la simbologia i els protocols de Barcelona fins al 1714, que és quan Felip V la dissol. Hem trobat els patrons de les cotes de gramalla que investien l’autoritat i els hem recuperat i ofert a Barcelona. Exhibim la bandera de Santa Eulàlia, estem treballant per recuperar la simbologia del Corpus, també el dia de Sant Andreu quan es renovaven els càrrecs de la ciutat, Sant Jordi, etcètera.

Què podrem veure el dia 5?

A la Mostra de Comerç farem una exhibició de les banderes dels regiments, de les cotes de gramalla, dels tabals de Barcelona, us explicarem què era el Llibre de les Constitucions, hi podreu veure armament de l’època, vestits, uniformes… Volem demostrar que avui encara és molt vigent la idea de la Coronela. Que la ciutat de Barcelona l’han de defensar, principalment, els seus ciutadans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram