El barri d’Hostafrancs viu la filosofia titellaire. Un racó a l’aire lliure, un equip de música o instruments, però sobretot titelles. “Hem aconseguit que la gent que passeja pel carrer s’aturi i visqui un espectacle titellaire tradicional”, explica a Línia Sants Josep Espín, president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH). I és que, durant l’últim mes, Hostafrancs ha acollit el Titelles a Hostafrancs, una activitat organitzada per Unima Catalunya, una associació que aplega els titellaires tradicionals de tot el país, i la FAECH.

Fins ara ja s’han celebrat 3 jornades titellaires a Hostafrancs, a la cantonada del carrer Llobet amb Creu Coberta, els dissabtes 26 d’abril i 17 i 24 de maig. Els pròxims dies 21 i 28 de juny se celebraran les últimes actuacions dels titellaires, que ofereixen el seu espectacle d’11 a una del migdia.

De moment, les actuacions que ja s’han celebrat han estat molt ben acollides, tal com assegura Espín. “La gent s’ha mostrat molt participativa durant les actuacions i ha respòs positivament a la iniciativa”, diu Espín, que tot i reconèixer que encara “falta rodatge” a l’hora d’organitzar aquest festival especial, es mostra “il·lusionat perquè el barri pugui tornar a acollir una activitat tan maca com aquesta”. En aquest sentit, són els titellaires els encarregats de decidir si han estat “còmodes” actuant a Hostafrancs i si hi repetiran, tot i que l’objectiu de la FAECH és no només que tornin l’any vinent, sinó que es puguin organitzar espectacles titellaires similars de manera més habitual “tant al barri com a la resta de Barcelona”, explica Espín.

Les actuacions consisteixen en un simple espectacle amb titelles, sense cap tipus d’estructures ni grans escenaris, un fet que “va en la línia de la filosofia titellaire”, declara Espín. Sempre solen participar-hi dues persones, una que mou els titelles i una altra que descansa i espera el seu torn per actuar.

“Molts pares i mares que havien vist aquests espectacles han portat els seus fills i han repetit”, reconeix Espín. I és que la màgia dels titelles continuarà omplint Hostafrancs fins a finals de mes.

Titelles: una filosofia

”La idea és que els espectacles de titelles fossin tal com són, sense grans estructures i de la manera més autònoma possible”, explica Josep Espín. Els artistes que actuen al carrer Llobet amb Creu Coberta tenen la llibertat de col·locar-se on vulguin per efectuar la seva actuació davant del públic. A més, aquesta autonomia i llibertat també els porta a no agafar energia de cap lloc.

Un dels objectius del Titelles a Hostafrancs és recuperar el carrer per fer titelles, una pràctica molt habitual a la resta d’Europa però que a Catalunya va cada cop de més a menys. “Esperem que a poc a poc Barcelona recuperi aquesta tradició”, afegeix Espín. Hostafrancs ha fet un pas en aquesta línia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram