Els balcons del bloc de Santa Madrona lluint la bandera del Poble-sec. Foto: Pol Solà/ACN

El bloc del número 2 de la plaça de Santa Madrona, al Poble-sec, va ser notícia fa cosa d’un mes i mig, quan els seus llogaters van denunciar que la propietat els volia expulsar per fer-hi pisos turístics. Després de rebre el burofax de l’empresa propietària, Masamijomi Immobles SL, que els donava trenta dies per deixar els domicilis, alguns hi van respondre, guanyant així sis mesos de pròrroga. De moment, els afectats poden quedar-se a casa seva fins al 31 d’octubre. Dels onze pisos de l’edifici, són tres els que resisteixen en aquesta situació, mentre que n’hi ha dos que encara tenen el contracte vigent.

Entre els llogaters de “la resistència” hi ha Jordi Lladó. Aquest poble-sequí de soca-rel és ni més ni menys que el creador de la bandera del barri. La poble-sequina, tal com ell l’ha batejat, llueix precisament als balcons del bloc de Santa Madrona com a símbol reivindicatiu. Lladó també és l’artífex del blog Orgull Poble-sequí, amb molta força a les xarxes socials, i un gran amant del passat i el present del barri.

Coneixedor de la història local, lamenta que s’estigui produint una situació així justament en una zona d’origen obrer i humil. “L’ADN del Poble-sec és de classe treballadora. Primer van venir treballadors de la Catalunya rural, després de la resta de l’Estat i finalment de fora”, recorda. I ara, diu, sembla que ho vulguin canviar. “Ens volen fer fora perquè creuen que poden treure més benefici d’aquests pisos”, assenyala Lladó en referència a la propietat, una empresa familiar considerada un gran tenidor.

Contractes mensuals

La manera de fer de la propietat ha indignat especialment els veïns. “La meva parella i jo pensàvem que el nostre contracte de lloguer es renovava anualment, i resulta que ho feia mensualment”, explica Lladó. I no són els únics: aquesta estratègia també l’han patit altres famílies. D’aquesta manera, sense saber-ho, el contracte els vencia al final de cada mes i la propietat podia decidir no renovar-lo.

Lladó no només pateix perquè ell, la seva parella i la seva filla hagin de marxar del pis, sinó que també està particularment preocupat pels veïns d’edat avançada que ho tindran més difícil per buscar una nova llar. “Els meus veïns de sota tenen més de setanta anys i mobilitat reduïda. Fa cinquanta anys que viuen aquí, això és la seva vida”, remarca.

La lluita continua

En aquest context d’incertesa, i malgrat que diversos veïns ja hagin decidit marxar, els llogaters que queden estan disposats a mantenir viva la denúncia del seu cas. Així, el passat 17 de juny, la plaça de Santa Madrona va ser l’escenari d’una “trobada de blocs en lluita” organitzada pel Sindicat de Barri del Poble-sec, el Sindicat de Llogateres i l’Ateneu la Base. Desenes de persones hi van assistir per compartir experiències, exposar casos d’expulsions a tot el barri i plantejar com fer-hi front des de la lluita pel dret a l’habitatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram