L’Esbart Ciutat Comtal és una entitat històrica. Foto: Esbart Ciutat Comtal

L’Esbart Ciutat Comtal fa 20 anys que té la seva seu al número 32 del carrer de Miquel Bleach, al barri d’Hostafrancs. Això però aviat canviarà, ja que l’entitat deixarà el local quan s’acabi aquest any a causa de les dificultats per pagar el lloguer que la propietat demana. De fet, fa poc l’Esbart ha pogut fer front a les mensualitats que devia gràcies a les subvencions rebudes per la Generalitat i l’Ajuntament en el marc de la crisi provocada per la pandèmia. L’escenari, com ja fa temps que tenen assumit des de l’entitat, és el d’haver de buscar un nou local per garantir-se el futur i tirar endavant tots els projectes i les activitats que impulsa.

“Els nostres ingressos han caigut i fer-nos càrrec del lloguer ens costava cada cop més”, explica en declaracions a Línia Sants la presidenta de l’Esbart Ciutat Comtal, Eva Campabadal. La caiguda d’ingressos s’ha accentuat amb la pandèmia però ja havia començat abans perquè actualment els espectacles de dansa com els que fa l’Esbart no es paguen com abans. Això, però, no vol dir que l’entitat no estigui viva. De fet, explica Campabadal, tenen més socis que mai.

CONVERSES AMB EL DISTRICTE
La decisió de deixar l’actual local a finals d’any va fer que ja fa uns mesos des de l’Esbart es posessin en marxa per mirar de trobar un lloc nou on establir-se. “Creiem que la millor opció seria tenir la futura seu en un local municipal com tenen altres entitats”, explica Campabadal. En aquest sentit, afegeix que algunes opcions podrien ser la nova escola de música de la plaça de Sants, Can Batlló o la Lleialtat Santsenca. Per tractar la qüestió, al juliol ja van anar a parlar amb el regidor Marc Serra, a qui li van explicar la necessitat de tenir un local nou on puguin assajar, tenir la secretaria i un magatzem per guardar el seu nombrós patrimoni material. “Des del Districte hi ha bones intencions i han estat transparents però ara ha arribat l’hora que comença a ser necessari concretar”, diu la presidenta. Per la seva banda, fonts del Districte confirmen que “fa mesos” que treballen en diverses solucions per tal de mirar de trobar un local per a l’entitat. De fet, especifiquen que tenen diferents opcions sobre la taula que contemplen tant “l’ús d’equipaments municipals on poder dur a terme les seves activitats com explorar possibles ajudes”.

Més enllà d’aquest local definitiu, a curt termini l’Esbart també haurà de buscar algun espai provisional per seguir funcionant. “De moment veiem bé que es busqui una solució intermèdia que passi per tenir un petit local on deixar tot el material i, d’altra banda, fer tot el que són els assajos en un local municipal de forma provisional”, diu Campabadal. El Districte els ha ofert diferents espais provisionals però de moment no s’ha materialitzat res, tot i que aquesta setmana, tal com confirmen des de l’Esbart, s’ha avançat en un possible acord per fer servir les Cotxeres de Sants o el Casinet d’Hostafrancs.