“Davant de la crisi brutal
hem d’intentar evitar
la fractura del teixit social”

Jordi Martí, regidor del districte de Sants-Montjuïc es mostra a prop de les persones i indica que l’Ajuntament de Barcelona
continuarà apostant per les polítiques socials tal com va fer durant l’any 2012 quan va incrementar fins a un 8 per cent la partida pressupostària.

Davant els pressupostos prorrogats per aquest 2013, com es preveu aquest nou any?
Cert és que tenim el pressupost prorrogat però no s’ha de ser pessimista i esperem que un dia o altre els puguem aprovar. Com a govern no renunciem al fet de poder trobar un acord encara que sigui in extremis.
Mentre, aquesta pròrroga pressupostària ens obliga a fer alguns canvis pel que fa a la perspectiva inversora. Hi haurà projectes, doncs, que s’han de quedar aturats. A nivell de Districte haurem de dialogar i pactar gairebé tots els projectes. En qualsevol cas les prioritats són clares i les haurem d’anar solucionant.

Un dels projectes que porta més cua és la coberta del calaix de les vies de l’estació de Sants. Ara s’ha tornat al projecte inicial. Quin ha estat el motiu principal per prendre aquesta decisió?
Hi ha hagut una votació per unanimitat en l’últim plenari del 2012 en el que s’ha aprovat tornar al projecte inicial. Això no significa que no haguem fet res durant aquest temps. Nosaltres hem adequat un projecte bàsic, és a dir que no era executiu. Hem fet unes modificacions, algunes a nivell tècnic i altres a nivell legal que, sovint, no han estat compreses pels veïns. En qualsevol cas ara ja comptem amb un projecte finalitzat. Una vegada conclòs el període d’al·legacions es tancarà definitivament i s’iniciarà el procés d’adjudicació. Esperem que sigui al mes d’abril quan la zona d’Antoni de Capmany pugui procedir.

S’han iniciat les obres del nou barri de la Marina del Prat Vermell. Què significarà pel Districte aquesta nova zona?
És un gran pas endavant tant pel districte com per la ciutat. Crec que Barcelona és una ciutat que, urbanísticament, ja està calada perquè no hi ha més territori. Tot i així hi ha espais per on es pot ampliar, com la Marina del Port Vermell. Com a barri nou creiem que serà molt important ja que tindrà una capacitat de creixement de 30.000 persones. Un cop finalitzades les obres estarem molt a prop d’arribar als límits de població de Barcelona.
És primordial millorar la qualitat de vida de la gent que viu en aquest espai. Tot i que no esdevindrà la centralitat de Barcelona, sí que el dotarem dels serveis  com l’enllumenat i el transport necessaris per tenir una qualitat de vida que històricament no ha tingut. I  és que la característica principal d’aquest barri és que és mixte: per viure i per treballar-hi.

Sants-Montjuïc compta amb uns eixos comercials molt potents però que també noten els efectes de la crisi econòmica. Què és fa des del Districte per recolzar al petit botiguer?
Tant des del Districte com des de la Regidoria de Comerç donem força suport a un dels sectors més importants de la ciutat. Tenim obertes moltes línies d’actuació, sobretot amb el comerç associat i els eixos. En aquest sentit, mantenim el diàleg permanent tant amb els eixos de Creu Coberta, Sants-Les Corts i Sants Establiments Units com amb la resta d’empresaris del sector.
L’últim suport per part del Districte als botiguers va ser recolzar-los amb l’enllumenat de Nadal. Un ítem que creiem important i que ajuda, força, a les vendes.
A més, també promocionem els anomenats plans d’ocupació dins del programa Treball als barris on es posen un seguit de tècnics professionals al servei de les associacions de comerciants per ajudar-los en la dinamització.

Pel que fa a la normativa l’Alcalde Trias s’ha posicionat fermament en contra la liberalització horària que proposaven des de Madrid. Una manera també de protegir el comerç de la ciutat
Tant l’alcalde, Xavier Trias, com Convergència i Unió, ara i quan estàvem a l’oposició, han fet una forta aposta pel comerç urbà. Per aquest motiu hem estat al costat dels comerciants perquè creiem que és necessari posar-nos al dia i també modernitzar-nos, mantenint sempre la identitat del comerç de Barcelona.
Un clar exemple és l’eix Creu Coberta que combina el comerç de proximitat amb un gran centre comercial com és Las Arenas.

El sector de l’hosteleria, concretament els de la plaça d’Osca, s’han mostrat descontents amb la nova normativa de terrasses. Resulta difícil conciliar els interessos dels veïns i dels empresaris?
La conciliació dels legítims interessos és el gran què. Tot i que volem ser amics dels emprenedors, tenim molt clar que hem de poder trobar un punt d’equilibri que permeti la convivència de tots els veïns.
La mesura que hem près intenta satisfer tant a aquells que resideixen a la plaça d’Òsca com als que hi exploten negocis. Per això vam instar a fer una revisió del sistema de concessió de llicències de terrasses perquè consideràvem que havíem de protegir els drets dels veïns. Va arribar un moment on era complicat garantir el descans de la gent que hi viu. En aquest sentit, ens hem a-vançat a les futures ordenances de la ciutat: reduir de sis a quatre el nombre màxim de taules per terrassa permet que tots els negocis puguin instal·lar-se al carrer. Com a contrapartida, hem allargat mitja hora l’horari de tancament i un conjunt de garanties perquè les terrasses siguin un espai tranquil i civilitzat.

Una de les apostes clares de l’Ajuntament són les persones i, per tant, les polítiques socials. Com serà possible amb uns pressupostos com els que s’auguren?
Efectivament, el propi Trias ja es va presentar com “l’Alcalde de les persones” i aquest eslògan ens continuarà guiant les polítiques municipals que duguem a terme al llarg del mandat.
L’any 2012 les úniques partides que van créixer van ser auqlles relacionades amb els Serveis Socials, entre un sis i un vuit per cent. L’any 2013, segurament podrem augmentar menys, però la nostra aposta continua sent clarament per la cohesió social. Ens comprometem ha incrementar fins a un cinc per cent la partida per a polítiques socials tot i comptar, a hores d’ara, amb uns pressupostos prorrogats.
Davant de la crisi brutal hem d’intentar evitar la fractura del teixit social.

Els Premis Sants-Montjuïc reconeixen la tasca d’entitats i persones del Districte que amb la seva feina recolzen aquesta cohesió social a nivell de barri…
Es donen a gent que afirmen la pròpia existència dels premis i que la seva feina no és envà.
Tomàs Cupillar ha dedicat la seva vida, des de que va arribar a Can Clos, a millorar les condicions de vida de la gent de la Zona Franca.
El  Submarí és una entitat que també s’ha entregat plenament a la gent. Durant molts anys, i encara ara, ha estat tirant endavant l’infància d’un barri amb moltes mancances. El reforç escolar o l’educació en el lleure en un barri amb tants dèficits com La Marina, és una tasca molt lloable.

Com va dir l’Alcalde a l’entrega de les Medalles de la Ciutat, és gràcies a aquests microorganismes que la ciutat es vertebra…
Sense aquesta xarxa, les administracions públiques no podríem funcionar. Amb els temps que corren, nosaltres sols no podríem mantenir tot aquest volum de feina que aquestes entitats, moltes vegades, fan de manera totalment altruista. Aquestes iniciatives són importants tant per mantenir la cohesió social com per donar oportunitats als ciutadans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram