“Cal que entre tots cuidem el comerç de Creu Coberta”

Avui volem felicitar-nos per l’aniversari de la FAECH Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, que enguany celebra 25 anys, i volem fer-ho amb el president d’aquesta coordinadora, a la que pertany l’Associació de Comerciants Creu Coberta, Josep Espin.

Què és la FAECH, Josep? La Federació agrupa un gran nombre de les entitats d’Hostafrancs. Es va crear ara fa vint-i-cinc anys, sobretot per coordinar activitats de Festa Major. Avui en dia, la FAECH també realitza activitats pròpies al llarg de l’any, i gestiona el Casal Artesà d’Hostafrancs.

Ha canviat molt aquests darrers anys? Doncs ens hem hagut d’adaptar als nous temps i a les noves formes d’actuar i comunicar-nos de les entitats i de les persones. Sobretot de la Festa Major n’hem canviat moltes coses. S’ha adequat a les noves formes d’oci de la gent. Principalment hem intentar per una banda incrementar i millorar la participació del veïnat, i creiem que ho hem aconseguit, i també millorar les comunicacions, a través de les xarxes socials que ens permeten una nova interrelació.

Què teniu pensat per celebrar aquest aniversari? De moment, el que tenim clar és que volem celebrar aquests 25 anys. Encara estem dissenyant les activitats, que es tancaran en el moment que tinguem un pressupost i previsió d’ingressos. Volem fer algunes xerrades, una mica significatives, tenim pensat fer rutes explicant la història d’Hostafrancs, i probablement alguna edició especial de la història del nostre barri i de la Federació.

Parlaves de la implicació dels veïns i de les entitats… És fonamental. Hi ha hagut canvis en els darrers anys. Hem vist, per exemple, que les activitats solidàries són les que generen més participació. Hi ha hagut una presa de consciència de les persones i dels veïns vers alguns temes sensibles, que generen projectes il·lusionadors, i on les entitats s’hi apunten. Avui, la FAECH la formen 28 associacions, gairebé totes les d’Hostafrancs. Amb el que veiem que la gent segueix creient en el model associatiu.

També dius que gestioneu el Casal Artesà. Què hi trobem allà? El Casal Artesà va néixer en uns anys de canvis substancials al barri, amb la desaparició de l’Espanya Industrial i dels vells taller. Molta gent, en una època de crisi com aquella, sense feina, pre-jubilats… necessitaven un espai lúdic, per a fer-hi tallers, per no quedar-se a casa… i es va creure que es podia dedicar a fer-hi tallers artesanals.

Per exemple? El Casal realitza moltes activitats. És un lloc per compartir, de trobada. I per això fem des de tallers de pintura fins a tallers de puntes de coixí passant per la cuina o les tècniques decoratives, per posar-ne només uns exemples.

Les entitats heu contribuït a fer un barri millor El barri ha evolucionat bastant, però encara queden unes quantes coses per millorar. No tenim gaire delinqüència, tampoc és un gaire gens conflictiu en la convivència. En definitiva és un barri bastant tranquil. La meva valoració és positiva.

Potser algun canvi urbanístic? Si, sens dubte cal realitzar actuacions imprescindibles i acabar-les ràpid. Hi ha carrers degradats. Per això, tal com deia abans, cal participació i molta implicació del veïnat. Hi ha els mecanismes i els òrgans per fer-ho. Ara cal incentivar i que la gent vulgui participar, que no siguem els de sempre. És imprescindible que tothom hi pugui dir la seva. I els comerciants, teniu molt a dir.

Què et sembla el comerç actual de Creu Coberta? L’he viscut des de petit, ja que els pares tenien un bar. Ha canviat molt. El comerç al barri el veig dinàmic i bastant bé. Comparteixo l’opinió manifestada pel president de l’Associació de Comerciants sobre la situació econòmica preocupant. I per això cal que entre tots cuidem el comerç. Perquè si no el cuidem, en uns quants anys, desapareixeran les botigues.

A que creus que es degut? A part de la crisi, que ens afecta a tots… a diversos motius. Un d’ells és que abans les botigues eren dels propis veïns, de gent que vivia al barri, que hi havia nascut, que s’hi passava la vida, que se’l sentia seu. Ara cada cop hi ha més botiguers que no hi han nascut, que no hi viuen, que no tenen implicació veïnal, ni associativa. I el dia que el negoci va malament no hi ha esforç per quedar-se. Tanquen i Adéu. Per això és tan important la participació, la implicació, i que els propis veïns comprem al nostre barri. Perquè estem contribuint a que el barri sigui millor i, en definitiva, a la nostra qualitat de vida.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram