Imatge del Castell de Montjuïc. Arxiu

La immillorable situació estratègica de la muntanya de Montjuïc la va convertir en l’espai idoni per a defensar la ciutat en temps de guerra. Fins ara es coneixia la seva funció indispensable per a la victòria durant la Guerra dels Segadors (1640-1652) per a la qual havia estat definitiu un fortí que les autoritats catalanes van aixecar en prop de 30 dies. Des d’aquella edificació, les tropes comandades pel Diputat Militar Francesc Tamarit van aconseguir la victòria, obligant a les tropes de Felip IV de Castella a fugir cap a Tarragona. Va ser només un episodi de la Guerra dels 30 anys ara batejada com la Batalla de Montjuïc. Aquell fortí que va ajudar a salvar la ciutat ara s’ha descobert, fent ressorgir un dels primers vestigis de la gran fortificació actual.

EDIFICACIÓ SENZILLA

El fortí va ser una construcció improvisada al 1640 amb motiu de l’imminent assetjament de les tropes castellanes. D’abans de l’època, només es conservava una atalaia d’origen medieval que alertava de l’aproximació d’embarcacions. El fortí es va alçar en forma de quadrilàter amb revestiment de pedra de Montjuïc i fang. Només van ser necessaris 30 dies per a acabar-lo segons expliquen les cròniques de l’època. El dubte dels arqueòlegs, que actualment treballen en la recuperació de l’espai, era si encara quedarien restes d’aquesta fortificació, que segons es preveia havia estat enderrocada a mitjans del segle XVIII.

CONVERSIÓ EN CASTELL

El fortí va marcar el que seria l’inici de la construcció del Castell de Montjuïc. Al 1694, la petita fortificació va començar a dibuixar la macroestructura que defensaria la ciutat durant segles. Però el desenvolupament històric de les guerres va convertir també Montjuïc en l’escenari d’algunes de les escenes més crues de l’història de Catalunya: afusellaments, detencions, bombardejos, etc. Fins i tot, el dictador Francisco Franco el va convertir en Museu Militar.

EL FUTUR DE MONTJUÏC

Actualment el 100% del Castell pertany a l’Ajuntament. Al 2009 va tancar el Museu Militar donant pas al projecte de recuperació de l’espai.

Els arqueòlegs treballen des de fa mesos en la rehabilitació del Castell que es desenvolupa per etapes. Pel que fa al fortí des­cobert, ja se sap que a partir de la primavera restarà exposat al públic. Mitjançant els treballs de recuperació, també es vol donar un ús cívic al Castell, obrint tres equipaments: el Centre Internacional per la Pau, que serà un espai de recerca i formació; l’Espai de la Memòria, que farà recorreguts temàtics per la història del Castell; i el Centre d’interpretació de la muntanya de Montjuïc, que recollirà la història de la muntanya des del vessant geològic i biològic.

A banda dels treballs arqueo­lògics, es treballa paral·lelament en la rehabilitació integral del sostre del Castell, el pati d’armes i la residència d’oficials.