mapa barri

El mapa creat pel veí Jordi Lladó. Foto: Twitter (@orgullpoblesequi)

Jordi Lladó, veí del Poble-sec i creador del blog Orgull Poble-sequí, ha posat en un mapa les barraques de Montjuïc que van proliferar el segle XX. Segons la seva investigació, i tal com es pot veure al mapa, les barraques es dividien en catorze zones diferents. L’objectiu de Lladó era “reflectir la magnitud del fenomen”, assegura a Línia Sants. I ho ha aconseguit.

“M’agraden molt els mapes perquè permeten entendre millor la realitat que no pas una xifra”, defensa Lladó, que, entre altres coses, és dissenyador gràfic. La seva passió per la història local el va fer interessar-se per les barraques de Montjuïc i es va adonar que no hi havia cap mapa digital que fos prou clar o realista. Per això es va endinsar en la recerca sobre el tema i va fer “un mix”, en paraules seves, amb tota la informació que va trobar. Aquí van ser clau les tesis doctorals i estudis que s’han fet al respecte, però també els mapes de l’època, sovint fets per veïns.

“L’ADN del Poble-sec”

“Saber d’on vens crea fonaments”, diu Lladó, que dedica molts esforços a promoure el sentiment de pertinença i l’orgull de barri. Així, recorda que el Poble-sec té poc més de 150 anys d’història i que sempre ha estat un barri de les classes treballadores. Les barraques formen part del passat obrer i, per tant, de “l’ADN del Poble-sec”.