Districte administratiu

Antifrau ha detectat irregularitats al contracte, denunciat fa vuit anys per CCOO. Foto: Govern

Fira 2000, participada en un 52% per la Generalitat, revisarà d’ofici el concurs d’adjudicació del districte administratiu de la Zona Franca, terreny que acull diversos departaments del Govern, a la filial del Grup Axa Zumaran Inversiones, segons ha avançat el diari Ara i han confirmat a l’ACN fonts del Govern.

La revisió durarà sis mesos i podria acabar amb l’anul·lació del contracte, segons han indicat les mateixes fonts, que han mostrat la voluntat d’anar fins al final de l’assumpte. Tot plegat, després que l’Oficina Antifrau hagi detectat irregularitats al contracte arran d’una denúncia que el sindicat CCOO va fer el 2015, passada l’adjudicació, sota la sospita que estava orquestrada perquè la guanyés el grup que finalment se la va endur.

Cronologia dels fets

L’any 2015 Fira 2000 va licitar l’explotació de tres terrenys. Zumaran Inversiones va aconseguir el segon lot, que li donava dret, a canvi d’un cànon de 15,5 milions d’euros, a edificar en els terrenys de la Zona Franca i tenir-ne la concessió durant 99 anys.

El mateix any el Govern va convocar un altre concurs per llogar un immoble on ubicar-hi diversos departaments, aleshores repartits per la ciutat. El contracte se’l va endur AXA Real State, que va construir les oficines al terreny de Fira 2000 de la Zona Franca. A partir del 2020, s’hi van començar a traslladar diferents seus de l’administració catalana.

Segons el diari Ara, es va signar un contracte d’arrendament per 20 anys a raó de 13,45 milions d’euros anuals. CCOO va denunciar les operacions a Antifrau perquè considerava que tot s’havia preparat perquè AXA o alguna de les seves filials guanyés els concursos.

Set irregularitats

El mitjà citat afirma que Antifrau ha detectat set irregularitats, com ara una opció de compra dels terrenys inclosa en la proposta de Zumaran -i acceptada per Fira 2000- que no estava inclosa en l’anunci de licitació inicial.

També assenyala que durant el procediment, òrgans que no tenien competència van prendre acords, així com que faltaven informes tècnics per justificar el cànon del dret de superfície i el preu de compravenda futur. Alhora, l’escriptura pública de l’operació estava modificada en relació amb la resolució d’adjudicació notificada.