Els consellers i consellers de districte d’ERC a Sants-Montjuïc​

“El Districte amb mar i muntanya”, deia la nostra companya i exregidora adscrita Maria Buhigas quan explicava la seva alegria de poder treballar a Sants-Montjuïc. I és que aquest districte genera tota mena de sentiments a qui el coneix, tant sigui de nou o hi pertanyi secularment. Muntanya omnipresent, però distant, i mar amagat darrere. Barris amb segles d’història i barris a punt de néixer, que avui conformen una realitat plural i heterogènia, rica i, per què no dir-ho, plena.

Trepitjar els seus carrers genera mil sensacions. Des dels més petits i càlids al Poble-sec, als més freds i tècnics al polígon industrial, que també en tenim. Des dels que miren de reüll l’esplèndid Eixample, als que desfilen recordant les rieres que han travessat molts barris. La seva vila històrica i els indrets que recorden un passat no tan antic de fàbriques, de magatzems, de comerç, de pas i d’entrada.

Testimoni de revolucions socials en el passat, des de la Canadenca al voltant de les Tres Xemeneies al Poble-sec, a Sant Medir a La Bordeta i la clandestinitat sindical i obrera. I de revoltes presents, començant per La Marina i els seus equipaments, continuant per Can Batlló, pel Refugi a Badal, contra el tanatori a Sants i pel Turó a Font de la Guatlla. Envoltat per aquest gran teixit associatiu que omple de vida i diversifica l’activitat social amb lleure, cures, aprenentatge i educació, assistència i veïnatge, art i cultura, esports, acompanyament i tantes entitats com siguin imaginables, fins a les més de sis-centes que donen espai a tot el veïnat i fan possible un sentiment cooperatiu i col·laboratiu que enforteix els lligams de tots els habitants i de tothom qui fa vida a aquest districte. La història i l’actualitat del districte expliquen que allò que és públic se senti com a propi.

Igualment, per a totes i tots els que formem part d’Esquerra Republicana de Catalunya, a Sants-Montjuïc és molt present el significat del petit carrer Cros, on els pròxims 17, 18 i 19 de març farà 90 anys es fundà la nostra formació política, fruit també de la conjunció de moltes forces polítiques i socials, a la seu del Foment Republicà. És un orgull formar part del bressol d’una força política amb personalitat, fidel a les seves sigles, amb història, amb responsabilitat, neta i amb compromís. I avui, pocs dies després d’unes eleccions, amb el lideratge necessari per entomar relleus i prémer amb força per a la reconstrucció del barri, del districte, de la ciutat i del país, per dignificar la vida de les persones, perquè ningú quedi enrere. Compromesos amb les llibertats, la independència del país amb un referèndum reconegut internacionalment i l’amnistia dels presos, exiliats i tots els que són objecte de repressió. Ho hem dit abans i ho continuem dient: Al costat de la gent! Perquè som la gent, som els fills i filles de republicans i republicanes que ens han portat fins aquí i els ho devem.

Com ha dit molts cops Oriol Junqueras: “Som el fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de moltes victòries”. Aquest paradigma il·lumina el grup municipal d’ERC al districte: amb una diversitat que ens enriqueix cada dia, amb cap diferència que toqui la nostra acció diària, feministes, verdes, acollidores, antifeixistes i solidàries. Som la Lourdes Vidrier, en Ton Martínez, la Ling Ling Masferrer, en Saoka Kingolo, el nostre actual regidor adscrit Jordi Castellana i jo. Sempre amatents i a disposició de tothom, seguint la nostra activitat diària. Fins avui, a banda de temes d’espai públic del dia a dia, hem promogut en primera instància mesures de comerç de proximitat, serveis socials i mobilitat, coincidint amb les necessitats que expressa el veïnat aquest darrer any d’emergència. No hem deixat de banda reclamar i exigir millores tant en matèria d’ensenyament com de ciutadania i participació, elements que cohesionen la nostra ciutat i especialment el nostre districte i els nostres barris. Finalment, com a integradors del mateix ADN del republicanisme, hem impulsat mesures sobre gènere i esports, medi ambient, ocupació i jovent, seguretat i memòria.

En definitiva, hem arribat aquí a espatlles de gegants i ens alcem cada dia amb la responsabilitat que se’ns ha traslladat, amb l’alegria de servir la ciutadania millorant el concepte i la riquesa del que és públic, transmetent el gran valor que això representa per a tothom.

per Pepe Pérez i Calvo, conseller portaveu d’ERC a Sants-Montjuïc