L’intent de desallotjament va provocar molta tensió. Foto: Twitter (@elpiratavell)

La polèmica empresa Desokupa va entrar dimecres passat a primera hora del matí al bloc ocupat situat al número 42 del carrer de Gayarre, al barri de Sants, per desallotjar les sis famílies, formades per 11 adults –entre els quals una dona embarassada – i sis menors, que ocupaven l’immoble.

El Grup d’Habitatge de Sants, que sospitava que el propietari podria contractar aquesta empresa després que fa uns dies es trenquessin les negociacions per aconseguir un lloguer social, havia alertat els Mossos d’Esquadra perquè intervinguessin i fessin fora Desokupa. Veient la situació, desenes d’activistes i veïns es van concentrar per donar suport a les famílies, quatre de les quals es van quedar a l’edifici i dues van marxar.

El Grup d’Habitatge de Sants va denunciar que Desokupa va “extorsionar” les famílies perquè marxessin dels pisos i va exigir que els integrants de la controvertida empresa abandonessin l’immoble. Com a resposta a la decisió de la propietat de desallotjar les famílies, diversos col·lectius van ocupar les oficines de la immobiliària, situades al barri de Sant Antoni.

VERSIONS CONTRAPOSADES
A primera hora del matí, després que el Grup d’Habitatge de Sants avisés els Mossos d’Esquadra, agents de la Brigada Mòbil (Brimo) es van situar davant l’edifici per bloquejar l’entrada a les desenes d’activistes i veïns concentrats a fora. Això va provocar que el Grup d’Habitatge acusés la policia de “protegit” i “encobrir” Desokupa, una empresa que, segons aquesta entitat que defensa el dret a l’habitatge, aplica “pràctiques il·legals en no tenir cap ordre judicial de desallotjament i extorsiona les famílies”. El Grup d’Habitatge de Sants també va denunciar que la Brigada Mòbil va carregar contra les persones concentrades.

Per la seva banda, fonts policials van assegurar a l’ACN que els Mossos havien estat recollint al llarg del dia informació del conflicte per garantir que Desokupa no actués amb amenaces, coaccions ni violència. Agents de mediació dels Mossos també van entrar a dins l’edifici per intentar trobar solucions a la situació. També hi van acudir tècnics d’emergència habitacional de l’Ajuntament, si bé no van arribar a participar en la mediació perquè el propietari i els ocupants no ho van voler, segons van explicar fonts del consistori a l’ACN.

DENÚNCIA DE LES FAMÍLIES
L’endemà dels fets, en una compareixença davant dels mitjans, tres de les dones que ocupen el bloc van exigir a la propietat que no les “coaccioni” amb els “sicaris, matons i criminals” de Desokupa. A banda, van presentar una denúncia al jutjat de guàrdia contra el mateix propietari i l’amo de Desokupa per amenaces i coaccions.

Les tres dones, d’origen llatinoamericà, van explicar la seva complicada situació familiar i econòmica i van reiterar que no volen diners sinó poder viure en un pis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram