Imatge de la presentació de la plataforma. Foto: Maria Belmez / ACN

Convertir l’actual Fira de Montjuïc en un barri amb habitatge públic. Aquesta és l’ambiciosa proposta que fa la nova plataforma La Fira o la Vida, nascuda recentment i que es va presentar en públic dijous passat.

En una roda de premsa celebrada al costat de les torres venecianes, els caps visibles d’aquesta nova plataforma van recordar que el recinte firal de Montjuïc és propietat de l’Ajuntament i que, tot i que la cessió actual a Fira de Barcelona s’acaba el 2025, el consistori “ja ha signat un acord amb la Generalitat i la Cambra de Comerç per prorrogar-lo i portar a terme un projecte de renovació del recinte”. El procte, batejat amb el nom ‘Univers Montjuïc’, encara no ha estat detallat, afegeixen des de la plataforma.

La petició que fan des de La Fira o la Vida és que l’Ajuntament s’abstingui de ratificar el pla de finançament d’aquest projecte i que s’impulsi un debat de ciutat per triar quin ha de ser el destí d’aquests terrenys municipals. Des del punt de vista de la plataforma, s’hauria d’impulsar un disseny participatiu d’un projecte per “transformar l’actual recinte firal en un barri obert i ple de vida, amb milers d’habitatges públics, llocs productius arrelats al territori, equipaments de proximitat per al veïnat i espais públics verds i inclusius”.

SUPORT D’ALTRES ENTITATS
Aquesta nova plataforma té el suport de gairebé una cinquantena d’entitats de la ciutat. Entre altres, s’han adherit al seu manifest el Sindicat de Llogaters, Fem Sant Antoni, la Barceloneta Diu Prou, Som Paral·lel o l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.

Durant la roda de premsa, Clàudia Conde, membre de Som Paral·lel, va afirmar que “en una ciutat on els desnonaments oberts segueixen sent el pa de cada dia, on hi ha augments desorbitats del lloguer, els moviments socials no només denunciem els problemes, també aportem solucions”. Per la seva banda, un dels impulsors de la iniciativa, l’arquitecte David Bravo, va afirmar que la proposta presentada és “una oportunitat per fer habitatge assequible en un lloc cèntric i per crear un barri mediterrani, compacte, un paisatge com el Poble-sec o Gràcia, el tipus de barri que sabíem fer i que hem desaprès”.