CREU COBERTA

Alberto Fernández Díaz, Líder del PP a Barcelona

En aquest número de la revista de Creu Coberta volem parlar amb el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, per a que ens parli de la seva opinió del comerç de la ciutat i del nostre eix.

El PP ha donat suport recentment a l’equip de govern de BCN per tirar endavant els pressupostos i projectes. Preval l’estabilitat interna abans que les discussions nacionals i la cada cop més gran distància entre CiU i el PP?

Des del Partit Popular hem arribat a una sèrie d’acords puntuals amb el govern municipal per desbloquejar inversions de l’Ajuntament de Barcelona per 2013. Mitjançant una modificació de crèdit del pressupost prorrogat del passat any 2012 i amb un import inicial de 129 milions d’euros, les modificacions de crèdit es distribuiran en: 103,7 milions d’euros per a inversions en barris i 25,3 per a partides socials i mesures per reactivar l’economia de la ciutat.

Aquest desbloqueig garanteix desencallar inversions municipals i noves polítiques socials en benefici de persones i barris de Barcelona. És moment d’unir esforços i deixar enrere sigles de partits per sumar totes les forces en favor de la ciutat. Els barcelonins no entendrien que féssim el contrari.

Quina és la prioritat del Grup municipal del PP a BCN per aquesta ­legislatura?

Treballem per acabar amb la greu crisi econòmica i reduir la situació d’emergència social, crear ocupació, ajudar a emprenedors, noves polítiques socials per els més grans i discapacitats, a més de millorar la qualitat de vida als barris. Per un altre banda volem millors polítiques de seguretat amb més agents de la Guardia Urbana i Mossos, millorar el civisme i la convivència.

Una de les vostres prioritats de sempre ha estat activar l’economia. Creu que les iniciatives del govern central van també en aquest sentit?

El Partit Popular va guanyar les eleccions generals a finals del 2011, només durant aquell any, el Govern socialista de Zapatero havia gastat 90.000 Milions€ més dels que havia ingressat, generant un deute astronòmic que feia que, cada any, ens haguéssim de gastar 30.000 Milions€ només en interessos del deute. Aquesta situació ha escanyat l’economia espanyola, aprofundint l’impacte de la crisis internacional al nostre país.

Per començar a solucionar aquesta situació, calia prendre mesures de xoc, i fer ajustos molt difícils i durs per a tothom, que el mateix Govern d’Espanya ha dit que serien temporals. Una vegada fet aquest ajust del dèficit, amb la confiança internacional que això genera, ja es poden començar a construir las bases del canvi de tendència econòmic i encarar el camí de la reactivació econòmica.

Només amb la disminució del deute, per exemple, una bona part dels 30.000 Milions que actualment ens gastem en interessos els podrem destinar a polítiques educatives, sanitàries, o a disminuir els impostos que ara s’han apujat, per exemple.

Què considereu que cal fer per a incrementar el consum als nostres eixos?

El Govern Municipal ha de ser facilitador de l’activitat econòmica, i no un obstacle, aplicant polítiques transversals que ajudin al comerç de Barcelona a suportar millor la crisis, afavorint al consum als eixos comercials, augmentant la seguretat, millorant les polítiques a l’espai públic, fent accions de promoció econòmica i turística, ajudant al comerç afectat per les obres de llarga durada o aplicant una fiscalitat més justa, per exemple.

L’eix comercial de Creu Coberta és un exemple en posar en marxar polítiques innovadores, obertes a les noves realitats, com els acords fets amb el centre comercial Les Arenes o l’apertura al potencial de la Fira. Crec que ha de ser un referent per molts eixos comercials de Barcelona.

Tot això ajuda, però és evident que no resol el problema de la baixada de vendes, que tornarà a créixer quan millori la capacitat de consum dels nostres ciutadans i per això és imprescindible no equivocar-se en les prioritats de les polítiques públiques de l’administració, ja sigui municipal, autonòmica o estatal.

En els darrers pressuposts es parla molt d’invertir en barris i en alguns carrers, com el Paral·lel. Però l’entorn de Creu Coberta, el Peri d’Hostafrancs i l’obertura del carrer Diputació no hi apareixen enlloc. Què n’opina? Demanareu des del grup municipal alguna cosa respecte a Creu Coberta?

Estem a favor que s’obri el carrer Diputació que ha de donar connectivitat a la zona d’Hostafrancs, ja que es tracta d’una actuació que connectaria l’Eixample amb Sants-Montjuïc i dinamitzaria el comerç i la mobilitat entre ambdues zones, alliberant trànsit per Plaça Espanya, dotant de noves alternatives per al pas entre ambdues zones, i per tant, volem que s’executi el més aviat possible.

Considera vostè que els ciutadans tenim dret a decidir? I fins a quins àmbits? Per exemple: el futur de la Diagonal, el pla d’equipaments d’un barri, la capacitat per dividir Catalunya en vegueries, la capacitat per decidir quin model d’estat volem… fins on arribem?

Els ciutadans tenim tot el dret a expressar la nostra opinió. A Barcelona ja tenim eines de participació ciutadana que ho demostren, Consells de Barris, Audiències públiques, Consell de ciutat i els veïns poden consultar i presentar al·legacions als projectes urbanístics. La consulta de la Diagonal es la mostra del tipus de participació equivocada, una consulta no pot costar tres milions d’euros i convertir-se en una eina política.

Darrerament tothom parla de l’obertura dels comerços en festiu. Creu que és just per a tots els comerciants de la ciutat, les mesures que volen facilitar l’obertura tots els dies de la setmana? O caldria buscar una solució de consens i que tots els comerços tinguin les mateixes oportunitats?

El Partit Popular de Barcelona creu en el model comercial de Barcelona. Malauradament, aquest model es troba patint una de les pitjors crisis de la seva història, amb les conseqüències socials i ciutadanes que això comporta. Per sortir de la crisis, hem d’adaptar-nos a les noves realitats i Creu Coberta és, com he dit abans, un exemple d’aquesta adaptació. Nosaltres també creiem que ens hem d’adaptar als canvis de la societat, i la societat, per exemple, no és la mateixa ara, que fa 30 anys.

Un dels canvis que han aparegut a Barcelona és el fenomen del Turisme, que és un dels actuals motors econòmics de la ciutat. En aquest sentit, crec que hem d’aprofitar al màxim el potencial que ens ofereix el Turisme, i que ens pot ajudar a millorar l’economia de Barcelona, per això creiem que la nostra ciutat hauria de definir una zona turística amb major llibertat d’horaris, que ajudés també al Comerç a aprofitar la riquesa econòmica que deixa el Turisme a la nostra ciutat. De fet, ja existeixen més de 100 zones turístiques d’aquest tipus a Catalunya, que és la comunitat d’Espanya amb més zones turístiques comercials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram