Costureres Línia

El grup de costureres de Verdun es reuneix cada dimecres al casal del barri. Foto: Línia Sants

Conèixer gent, fer xarxa, intercanviar coneixements, donar-se suport, xerrar i passar l’estona. Tot això –i més– ho pot generar una màquina de cosir. I és que Barcelona fa anys que és un niu de grups de costura comunitaris principalment formats per dones. Uns grups que es troben a tots els districtes, en menor o major mesura, que són intergeneracionals i que formen conglomerats de veïnes de tota mena d’orígens socials i culturals.

A principis del 2018, l’Ajuntament va posar el focus en aquesta realitat i ara fa un any va decidir apostar per l’acompanyament per fer més gran la xarxa que ja s’havia creat sense la intervenció de ningú. De fet, diversos equipaments ja cedien espais per a les trobades d’aquests grups. D’aquí neix el projecte Fem Filigranes, impulsat per l’àrea d’Acció Comunitària del consistori i que ja ha vist els seus primers resultats en aquests darrers mesos. “El que fem nosaltres és donar recursos per enfortir aquestes xarxes”, explica la tècnica responsable del projecte, Isabel Roca.

La guia de la costura

De moment ja s’ha pogut crear la Guia de la Costura Comunitària a Barcelona, un recull de més d’una cinquantena de grups de costura que hi ha a la ciutat. “L’objectiu de la guia és donar a conèixer els espais que hi ha, donar-los valor i enfortir-los, posar en contacte els diferents grups i que qui no els conegui, si vol, pugui unir-s’hi”, diu Roca. Això sí, la guia és “dinàmica i inacabada” perquè des que es va publicar “no han parat de sortir més grups”, afirma la tècnica del projecte.

D’altra banda, un dels factors importants que destaca el consistori sobre la iniciativa és que els grups de costura són un gran espai d’intercanvi de coneixements. En aquest sentit, el suport que dona Acció Comunitària –i que queda representat a la guia– és en la gestió. “Hi ha grups que s’autogestionen sols i n’hi ha d’altres que nosaltres hi aportem una persona experta que sigui qui dirigeixi els tallers”, relata Roca. Finalment, la guia té un glossari on s’explica, precisament, la forma de gestionar-se de cada grup, la tècnica de cosir que fan servir i el tipus de projecte que són. Per exemple, solidari.

Un grup en primera persona

Per conèixer el projecte en primera persona fem una visita al grup de costureres de Verdun, al districte de Nou Barris, que cada dimecres s’ajunten per cosir en una sala que els cedeix el casal del barri. En aquest cas, el grup de dones cosidores tenen una professional que les dirigeix i els fa de professora, perquè la majoria d’elles són novelles. Això sí, ja n’hi ha alguna que avança pel seu compte i s’emporta la màquina de cosir a casa. “Miro vídeos a YouTube per aprendre’n més”, explica l’alumna avantatjada del grup. De fet, ja s’atreveix a ajudar les seves companyes quan la professora experta no pot fer-ho.

Però el cas més comú dins d’aquest grup és el que explica una altra dona. “Jo no he cosit mai, però sempre m’ha agradat. Ara estic jubilada, vaig saber que hi havia el grup i m’hi vaig apuntar”, detalla. Es tracta d’un perfil de dones que s’han jubilat i que mai han tingut temps per cosir, tot i que els agradés fer-ho, o que ara que tenen més temps volen aprendre’n i també conèixer gent amb els mateixos interessos.

Tot i això, el perfil de dona que forma part dels grups de costura és molt variat. “Hi ha gent en moments vitals molt diferents. N’hi ha que busquen espais on relacionar-se sota l’interès de la costura i, de pas, aprendre a cosir; altres que venen del món professional i volen aprendre tècniques de costura diferents o les que volen professionalitzar-se i intentar treballar d’això”, explica Roca.

La tècnica del projecte, però, acaba insistint que el més important de la iniciativa Fem filigranes, ara mateix, és generar connexions i sinergies entre els diferents grups de costureres.

El colofó del projecte

El seguiment, la posada en contacte i el recull dels diferents grups de la ciutat és només el principi del projecte que té pensat Acció Comunitària. I és que la intenció del consistori és celebrar una gran festa el pròxim 5 d’octubre a l’antiga fàbrica Fabra i Coats on els grups de costura comunitària siguin els protagonistes. “Hem començat a fer un recull de propostes per districtes de què volen fer aquell dia. Quin taller, quina exposició… El que elles vulguin perquè ensenyin el que estan fent i la gent ho conegui i se les reconegui”, diu Roca.

Ara s’estan recollint les propostes que les dones dels grups decideixen i ja es comencen a formar grups de treball i diferents comissions. “Serà una festa dissenyada i conceptualitzada per i per a elles”, conclou Roca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram