Imatge de l’acte festiu i de protesta de diumenge passat de la PAH. Foto: PAH

Una remullada per aturar el desallotjament, que podria ser imminent després que el Jutjat d’Instrucció 17 de Barcelona va dictar l’ordre de llançament fa dues setmanes, del conegut com a Bloc de la Bordeta. Aquest és l’acte reivindicatiu que va organitzar diumenge a la plaça Joan Corrades la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per exigir que no es desallotgi aquest bloc de pisos -situat a la mateixa plaça-, propietat de la Sareb, ocupat des del mes de febrer. Només es va tractar d’un acte simbòlic, però la cinquantena de persones que es van concentrar van voler deixar clar que no tenen previst abandonar la seva lluita.

Actualment, al bloc, que quan va ser ocupat feia tres anys que era buit, hi viuen set famílies i un total d’unes 20 persones. Ara fa una setmana la PAH va reclamar la paralització del desallotjament durant una roda de premsa celebrada a la mateixa plaça, al mateix temps que va exigir a l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat que es faci càrrec de l’immoble.

Bernat Sorinas, un dels portaveus de la plataforma, va avisar que “en cas que la Sareb segueixi sense reconèixer la PAH com un actor principal de la lluita per l’habitatge digne i segueixi sense agafar-nos el telèfon, resistirem al possible desallotjament del bloc de la Bordeta”.

En paral·lel, la PAH ha recorregut al Tribunal d’Estrasburg per demanar mesures cautelars perquè s’aturi el desallotjament mentre no es pugui trobar una alternativa per a les famílies.

L’AJUNTAMENT ES POSICIONA
L’endemà de la roda de premsa de la PAH, l’Ajuntament també va exigir l’aturada del desallotjament. El regidor del districte, i tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, va explicar que el consistori ha activat els serveis socials a causa de la presència de menors entre les famílies, al mateix temps que va demanar “dos mesos per avaluar la situació i garantir un reallotjament digne a les famílies”.

Asens es va mostrar crític amb el jutge que porta el cas, ja que, segons el primer tinent d’alcalde, “per primera vegada” no s’ha complert el protocol sobre desnonaments acordat el 2013 per l’Ajuntament, la Generalitat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Col·legi d’Advocats de Barcelona i el Col·legi de Procuradors de Barcelona.

“El jutge entén que el protocol no el vincula perquè no és una llei i això ens ha encès totes les alarmes”, va explicar Asens. Ara el consistori vol intentar revertir aquesta situació per garantir el compliment del protocol parlant amb la jutgessa degana i el TSJC. “Aquesta situació ens preocupa i volem traslladar-la als seus superiors jeràrquics per intentar que es resolgui i que no estableixi un precedent”, ha defensat Asens.

INVESTIGACIÓ DEL SÍNDIC
D’altra banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació sobre el cas i ha proposat que els veïns es quedin al bloc a canvi d’un lloguer social o que se’ls reallotgi en altres habitatges per evitar que puguin quedar al carrer.

Ribó també ha preguntat a l’Ajuntament per quin motiu no es van atendre les peticions d’habitatge social que van fer les famílies, al mateix temps que ha requerit a la Sareb que indiqui la titularitat de l’edifici.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram