Una imatge de l’edifici abans de l’inici de les obres. Foto: Google Maps

El fenomen que consisteix en la compra, per part d’un grup inversor, de tot un bloc d’edificis amb els llogaters de tots els pisos, o d’uns quants, a dins, té un nou cas al districte. Si fa unes setmanes es va conèixer la situació dels veïns del número 37 del carrer Leiva, al barri d’Hostafrancs, ara Betevé ha publicat un nou cas. Es tracta d’un edifici del carrer Lleida, concretament al número 38, al barri del Poble-sec.

L’edifici té 24 pisos, dels quals n’hi ha de buits i d’altres amb llogaters vivint-hi. Des de fa dos mesos el grup inversor ha posat en marxa la reforma de la façana i dels pisos buits. En alguns dels llogaters, els nous propietaris els han ofert diferents quantitats de diners per marxar del pis abans que acabi el seu contracte de lloguer. Es tracta d’una pràctica del tot legal però que està causant preocupació a les autoritats municipals pel creixement del nombre de casos. De fet, l’Ajuntament, que ha qualificat en diverses ocasions aquesta pràctica d’”especulació immobiliària”, ja ha dit que vol intentar evitar aquestes pràctiques.

En declaracions a Betevé, un dels veïns d’aquest edifici ha explicat que li han fet diverses ofertes per deixar el pis. La primera va ser de 1.500 euros, mentre que l’última era el doble. Tot i així, ho ha rebutjat perquè està pagant un lloguer de 770 euros, un preu que ara, diu, no li permet trobar un pis de les mateixes característiques al mercat.

A banda d’aquest cas, a la finca hi ha entre sis i vuit veïns a qui el lloguer se’ls acabarà aviat. La resta tenen lloguers de llarga durada i no estan afectats per la nova situació.

MANUAL DEL LLOGATER
Per tal que els llogaters puguin tenir més informació sobre quins són els seus drets, el Sindicat de Barri Poble-sec va presentar fa uns dies una de les seves primeres iniciatives, el manual de defensa del llogater. El manual detalla quines opcions té el llogater si la propietat li apuja el preu o com actuar davant la sospita d’un possible pis turístic il·legal.

En paral·lel, fa poques setmanes es va presentar al Centre Social de Sants un nou col·lectiu conformat per llogaters de la ciutat que s’han organitzat per fer front a l’augment dels preus del lloguer i per reivindicar el dret a l’habitatge. La nova entitat, batejada amb el nom de ‘Desllogades’, denuncia que, tot i haver sortit de la crisi, un 60% dels veïns viuen amb un sou de 1.200 euros, o menys, mensuals amb el qual “han de llogar un pis de 60 metres quadrats a la ciutat que costa uns 1.020 euros i, a més a més, pagar el gas i l’electricitat que s’ha apujat en un 70% des de l’any 2008”.

Un dels objectius de Desllogades és treballar per exigir “un preu públic i regular el lloguer per posar fi als abusos contractuals per part de les immobiliàries”. De moment, però, sembla que aquest objectiu serà complicat, ja que el ministre de Foment, Iñigo De la Serna, va descartar fa pocs dies regular el preu del lloguer, tal com li havia demanat l’alcaldessa Colau. Les competències en aquesta matèria són de l’Estat.

LEIVA 37, AMB LA SÍNDICA
D’altra banda, la setmana passada els veïns del bloc del carrer Leiva 37 es van reunir amb la Síndica per explicar-li “l’especulació immobiliària” de la qual asseguren ser víctimes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram