Carrer Mossèn Amadeu Oller

La zona que els veïns perdrien. Foto: Salvem Carrer Mossèn Amadeu Oller

La transformació de l’antiga fàbrica de Can Batlló és una de les grans notícies que el barri de la Bordeta ha celebrat darrerament. Però també sorgeixen problemes en el procés. Aquest és el cas dels veïns del carrer Mossèn Amadeu Oller, que denuncien que la construcció de l’edifici d’habitatge cooperatiu previst eliminarà una zona verda i de bancs al carrer que fa frontera amb Can Batlló i que es va aconseguir amb una reivindicació de fa més de 60 anys.

Els veïns del carrer expliquen que van saber ara fa un any que el pla urbanístic de la transformació de Can Batlló contempla reduir la vorera del carrer per construir l’edifici d’habitatge cooperatiu. Arran d’això, s’han organitzat en la plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller per reivindicar l’espai que no volen perdre. Pau Domingo, membre de l’entitat, explica que l’edifici guanyarà “tres metres cap endavant de la vorera” i es “menjarà” la zona verda i de bancs. “Farà el carrer més estret, hi ha molt trànsit de persones cada dia i, a més, anem enrere desfent una victòria que els veïns del barri van aconseguir fa 60 anys”, declara Domingo.

Una reivindicació pionera

Els veïns, després d’organitzar-se en la plataforma, van publicar un manifest on la primera consigna que destaquen és el seu rebuig “total” a la construcció del nou edifici “tal com està previst actualment”. En l’escrit també denuncien que “transformarà el carrer en un eix gris, estret, fosc i sorollós”.

D’altra banda, un dels factors històrics més importants que defensa Domingo és que aconseguir aquest espai verd i de bancs va ser “la primera reivindicació urbanística de Sants”. “L’any 1961 es va cedir el terreny perquè fos un espai per als veïns i alhora va ser l’espurna que va ajudar a esclatar el moviment veïnal del barri”, explica Domingo.

Per la seva banda, aquest veí afegeix que l’Ajuntament entén la reivindicació dels veïns, però afegeix que el consistori els ha dit que no es poden fer canvis perquè implica canviar el pla urbanístic. En aquest sentit, Domingo acaba dient que des de la plataforma continuaran mobilitzant-se i reunint-se amb el consistori per intentar trobar una solució.

A favor del nou parc

Tot i la protesta per salvar l’espai verd del carrer Mossèn Amadeu Oller, els veïns deixen clar que estan a favor de la reforma i la transformació de Can Batlló i que es facin habitatges cooperatius. “El que ens molesta és la mala planificació urbanística que ens farà perdre l’espai i que ho hagin fet a la nostra esquena”, declara Domingo.

I és que els veïns del carrer lamenten que, després d’haver aguantat tants anys “les pudors, incendis i sorolls” de la fàbrica, ara els col·loquin un mur davant el nou parc i l’edifici que ha acabat desembocant en la nova polèmica. Per tots aquests motius volen fer justícia al “llegat” rebut.

Amb tot, aquest dijous 23 de novembre la plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller ha convocat una nova assemblea oberta per continuar difonent la reivindicació i decidir els pròxims passos a seguir.