Una imatge recent de Can Vies. Foto: Línia Sants

El 10 de maig de 1997 un grup de joves de Sants va decidir okupar un edifici buit situat al número 40-42 del carrer dels Jocs Florals. Construït el 1879, i després d’haver passat per diferents etapes, l’edifici pertanyia als sindicats del metro. A prinicipis dels 90, però, va quedar en desús. Naixia, just avui fa 20 anys, el Centre Social Autogestionat Can Vies.

Han passat dues dècades i Can Vies, convertit en un referent dels moviments socials de la ciutat, ha passat per diferents moments i etapes. El seu futur, però, encara no està resolt, tot i que amb l’arribada de Barcelona En Comú a l’Ajuntament, l’espai té moltes opcions de continuar dempeus després dels incidents del 2014 per l’intent de desallotjament i enderrocament.

A finals de febrer la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el Centre Social de Sants van presentar una proposta sobre la tercera fase de la reforma urbanística del calaix de les vies que aposta per salvar Can Vies. La proposta, valorada de forma positiva per la regidora del Districte Laura Pérez, implicaria també la creació d’un procés participatiu entre les entitats veïnals, i amb l’acompanyament de l’Ajuntament, per decidir si Can Vies s’ha d’enderrocar. L’aposta de la FAVB i el Centre Social de Sants, que també té el suport del Secretariat d’Entitats, contradiu, però, el Pla d’Actuació Urbanística (PAU) acordat el 2003, que contempla l’enderrocament de tres finques, entre elles Can Vies.

DIVISIÓ VEÏNAL
Han passat dos mesos i mig des de la proposta i de moment no hi ha hagut novetats. Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants, explica que ara l’objectiu és “intentar engegar el més ràpid possible la modificació del Pla General Metropolità”. Quan es facin passos en aquesta direcció, afegeix Domingo, “intentarem convocar una taula participativa ciutadana on hi hem de ser tots”.

No serà fàcil, però, que d’aquest procés en surti un consens veïnal, ja que no tots els actors implicats en la problemàtica comparteixen l’opció de mantenir Can Vies dempeus. La plataforma Adéu Can Vies i l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i La Bordeta defensen que l’edifici ha d’anar a terra. Josep Coromines, d’Adéu Can Vies, es mostra molt crític amb l’Ajuntament i diu que “no fa cas al que volen els veïns, se salta el projecte aprovat i deixa fer festes”. Coromines afegeix que “l’Ajuntament ha regalat l’espai al col·lectiu de Can Vies”. Per la seva banda, Pepo Mediavilla, de l’AVV, defensa que l’enderrocament és l’única opció per “donar pas al desenvolupament de la tercera fase del calaix de les vies”. Mediavilla afegeix que des de l’associació no han sabut res més del procés participatiu i demana “un referèndum a tot el barri perquè la gent es pugui expressar”.

Per la seva banda, un portaveu de Can Vies explica que des del febrer no hi ha hagut novetats i es remet a la roda de premsa del passat mes de febrer que el col·lectiu va oferir. Llavors des de Can Vies van confirmar la seva adhesió a la proposta de la FAVB i del Centre Social i van reivindicar que “hi ha una altra forma de fer una rampa de pujada, que només implica tocar un terç de la zona de Can Vies”.

En paral·lel, des del passat dia 4 i fins al pròxim 21 de maig, Can Vies està celebrant diferents actes per commemorar el seu 20è aniversari. Tot apunta que en podrà celebrar més.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram