Els veïns entraran a Cab Batlló l'11 de juny

Queden vuit dies, i ja no hi ha camí de retorn. Els veïns i les entitats de la Bordeta, però també de Sants i d’altres barris del districte, ocuparan Can Batlló el proper dissabte 11 de juny d’una forma pacífica i en un acte lúdic i festiu, però a la vegada reivindicant de forma contundent la recuperació del recinte industrial per als veïns de Sants-Montjuïc. Denuncien que han estat 35 anys de reivindicació i paciència amb els estaments institucionals. Una paciència que se’ls ha acabat.

El dissabte 11 de juny, a les 11 del matí, es reuniran a les portes del recinte, l’obriran i hi entraran. Han preparat tota una sèrie d’activitats i actes festius. De fet, entitats culturals, com ara els Castellers o els Diables, ja han confirmat la seva presència per tal de convertir aquesta entrada a Can Batlló en una gran festa popular. A partir d’aquell moment, els assistents podran gaudir a dins del recinte de diferents espectacles, tallers, etcètera.

“Ja tenim totalment completa la programació d’actes de tot el dia, molts dels quals estan organitzats per veïns del barri”, explica Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants i membre de la Plataforma Can Batlló és pel barri, l’associació que dóna aixoplug a totes les entitats i veïns que donen suport a aquesta iniciativa. Des d’avui, ja es pot consultar a la pàgina web canbatllo.bordeta.org la programació d’activitats que es duran a terme els dies 11, 12 i 13 a Can Batlló.

La intenció de la Plataforma és, a partir del dia següent, gestionar l’espai amb els seus propis mitjans i, d’aquesta manera, aconseguir la transformació de Can Batlló que tants cops han reclamat.

35 ANYS REIVINDICANT

Vista aèria del recinte industrial de Can Batlló. Plataforma Can Batlló és pel barri

“Hem estat negociadors, pacients i educats, però també lluitadors, combatius i persistents. És per això que creiem que la nostra història ens avala per entrar el proper 11 de juny al polígon, ocupar les naus, crear zones verdes i fer, en definitiva, tot allò que l’Ajuntament, el districte i els polítics que ens han governat ens deuen des de fa 35 anys”. Aquest fragment extret d’un dels darrers comunicats de la plataforma assenyala els motius d’aquesta acció d’ocupació de Can Batlló.

Només tenint en compte que els veïns reivindiquen l’obertura del recinte industrial des de fa 35 anys i que el projecte ha anat patint retards continuus, es pot entendre que les concessions per part del districte de Sants-Montjuïc i els avenços en el projecte de reforma de Can Batlló no serveixin per aturar el pla d’ocupar pacíficament les instal·lacions.

AVANÇA, PERÒ NO PROU

Per una banda, l’Ajuntament va proposar a mitjans de maig fer-se càrrec de les indemnitzacions pendents als veïns i industrials afectats, si la propietat del sòl no se’n pot responsabilitzar. La Plataforma Can Batlló és pel barri se sorprèn que no hagin donat aquest pas mesos abans, i temen que fos només un intent per guanyar vots, de cara a les eleccions municipals del 22 de maig.

Per altra banda, el districte ha aprovat la cessió a la Plataforma d’una nau industrial, situada al carrer Amadeu Oller i que havia estat la seu de la firma Margaret Astor. Aquest local acolliria la biblioteca popular que es planeja habilitar a Can Batlló. Les entitats i els veïns, però, han criticat aquest gest. L’edifici no té cap valor arquitectònic destacat i, a més, està ubicat a sobre d’una futura zona verda, pel que aquesta nau industrial cedida serà ender­rocada tard o d’hora.

Segons la Plataforma, és un malbaratament arranjar aquest espai que, en el futur, s’haurà de tirar a terra. Des del districte s’afirma que els costos per habilitar la biblioteca són mínims, degut al bon estat de manteniment, però no ha estat suficient per canviar d’idea als integrants de la Plataforma, que tal com resa el seu comunicat, estan decidits a “entrar i obrir el polígon als veïns”.

ESCRIVINT LA HISTÒRIA

Per tal de motivar a tots els integrants del barri i per fer-los partícIps de les seves reivindicacions, la Plataforma ha organitzat diferents actes informatius. Dimecres al vespre es va dur a terme l’última activitat reivindicativa, a la placeta de Sant Medir, amb el desplegament d’una pancarta gegant al campanar de la parròquia de Sant Medir i la projecció del vídeo Can Batlló, una realitat; una cinta que resumeix els diversos actes que s’han dut a terme i que mostra testimonis de veïns del barri, fent palesa la seva reivindicació. “La placeta feia goig, ja que s’hi va acostar molta gent, devíem ser més de 100 persones”, indica el president del Centre Social, Josep Maria Domingo.

Demà, amb motiu de la Firentitats, la Plataforma continuarà explicant als veïns i als barris de Sants-Montjuïc la seva reclamació. La raó d’aquesta difusió està plasmada en el comunicat de la Plataforma: “Som molta gent treballant-hi, però en volem ser molts més encara. Perquè els veïns, amb les nostres accions, seguirem escrivint la història i el futur del nostre barri”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram