Una imatge del passat 11 de juny. el3.org

Els calendaris de tots els veïns de la Bordeta tenien un dia marcat en vermell; aquest era l’11 de juny, moment en què el barri recuperaria de manera cívica però decidida, l’antic recinte industrial de Can Batlló, que va cessar l’activitat ara fa prop de 35 anys. Finalment, però, el guió inicial va patir un canvi d’última hora; els responsables de la plataforma Can Batlló és per al barri van arribar a un acord amb els propietaris del recinte, i la cessió als veïns d’una gran nau on s’instal·larà la biblioteca popular Josep Pons, va ser suficient per evitar mo­mentàniament l’ocupació com­pleta de Can Batlló.

Tot i així, tenint en compte que Can Batlló ocupa unes 14 hectàrees i representa aproximadament una quarta part de la superfície del barri, seria ingenu pensar que els veïns de la Bordeta han donat el seu braç a tòrcer i es conformen amb la petita victòria que suposa haver obtingut una nau per ubicar-hi una biblioteca. Aquesta decisió veïnal més aviat caldria emmarcar-la en la situació de traspàs de poders que s’està vivint a l’Ajuntament de Barcelona des que el passat 22 de maig Jordi Hereu perdès l’alcaldia de Barcelona en favor del convergent Xavier Trias. De ben segur que quan el nou batlle de la ciutat prengui possessió del seu nou càrrec, l’assumpe de Can Batlló serà un dels primers que es trobarà damunt de la seva taula.

FINAL DE L’ESPERA

Fóra com fos, el cas és que el passat 11 de juny a les 12 del migdia, puntuals a la cita, un immens grup de veïns s’esperava davant una de les portes de Can Batlló tot desafiant el cartell de “Recinte Privat” que presidia l’entrada. No va faltar a la cita el gegant en forma de puny, que s’ha convertit en el símbol d’aquesta vella reivindicació veïnal, ni la colla de timbalers que anaven en processó sumant veïns en la seva marxa cap al recinte industrial. Una hora abans eren els Castellers de Sants els que iniciaven la jornada amb una cercavila que arrencava de la plaça de Sants i anava avançant paulatinament fins a Can Batlló.

Durant aquella mateixa tarda la música va prendre el protagonisme i es van succeir els concerts de bandes com Els amics del bosc i cantautors com Per­rocker o Inspira. Aprofitant que es tractava d’un cap de setmana de tres dies, ja que dilluns 13 se celebrarva la festivitat de la segona Pasqua, les activitats van continuar al recinte durant els dos dies següents amb debats, exposicions fotogràfiques, vermuts musicals i esdeveniments esportius.

BIBLIOTECA JOSEP PONS

Una de les persones que va lluitar més per fer realitat el somni de recuperar Can Batlló, fou Josep Pons, líder veïnal del districte mort l’any passat, que ha donat nom a la biblioteca popular autogestionada que s’ha obert al recinte i que ja ha començat a funcionar a la nau cedida pels propietaris de Can Batlló. Es tracta de la primera biblioteca de la ciutat que estarà íntegrament gestionada per un grup organitzat de veïns.

PRIMERA ASSEMBLEA

Precisament en aquest espai es va realitzar el passat 22 de juny la primera assemblea general del nou Can Batlló, que va reunir desenes de persones. En aquesta reunió, els presents van exposar les seves idees sobre els futurs usos que hauria de tenir Can Batlló tot i que no es va arribar a cap conclusió en ferm més enllà de seguir pressionant per arribar a nous acords amb el districte i la propietat. També es va tractar el tema del manteniment de la nau, ja que s’han detectat goteres i d’altres incomoditats a diferents punts i es tractarà de solucionar-les durant els propers dies. Un altre aspecte que s’intenatrà millorar són els accessos del recinte, que són força precaris, però tot això s’acabarà de decidir el proper 6 de juliol, dia en què es realitzarà la segona assemblea a la nau número 11. Per últim, es va establir una mena de full de ruta on s’ha col·locat la construcció del CAP com a principal prioritat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram