El camí cap a l’1-O s’escurça. Queda menys d’un mes perquè els catalans siguin cridats a les urnes per dir si volen que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república. Després de les vacances arriba l’etapa de l’acceleració final.

Aquesta acceleració tindrà el 6 de setembre un episodi clau. És quan està previst que la llei del referèndum es tramiti i tiri endavant després d’una reunió extraordinària que la mesa celebrarà abans del Ple. L’objectiu de Junts pel Sí i la CUP és evitar que la tramitació se suspengui abans de ser debatuda i votada. La situació, un punt rocambolesca, va ser justificada per la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, pel fet que “estem en una situació que no és normal”. Per la seva banda, el PSC, Ciutadans i el PP van anunciar que marxaran de l’hemicicle quan es voti la llei. Per la seva banda, és molt probable que Catalunya Sí Que Es Pot opti per donar llibertat de vot als seus diputats.

RETIRADA D’URNES?
Sigui com sigui, que l’1-O estigui a tocar no vol dir que la votació estigui més a prop de fer-se. I és que la situació es podria complicar si el govern espanyol porta a terme l’amenaça que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va verbalitzar el 4 de setembre a la Cadena Ser. Sáenz de Santamaría va afirmar que l’executiu de Mariano Rajoy actuarà amb “proporcionalitat” i “fermesa” per impedir que els catalans votin durant l’1 d’octubre. “No diré al senyor Puigdemont què és el que faré per retirar-li les urnes”, va deixar anar la vicepresidenta espanyola, que no es va aturar aquí i va recordar al president català que la seva suspensió també es contempla, ja que això “està previst a les lleis”.

Després de les paraules de Sáenz de Santamaría, l’endemà van ser els caps dels fiscals i dels jutges, els dos màxims representants de l’estament judicial espanyol, els que es van comprometre a defensar “la unitat d’Espanya”. En l’obertura de l’any judicial, José Manuel Maza, fiscal general de l’Estat, va prometre que perseguirà la “desraó independentista”. Al seu torn, el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va dir que garantirà la continuïtat de la “pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”.

EL GOVERN RESPON
La resposta a les paraules de Maza i Lesmes no es va fer esperar. El Govern, després d’una reunió abans de la data clau del 6 de setembre, va defensar que la celebració de l’1-O no implica cap il·legalitat. El portaveu de l’executiu català, Jordi Turull, va afirmar en roda de premsa que “convocar un referèndum no és delicte” i va recordar a Maza que l’any 2005 el Congrés va decidir, amb la llei 2/2005, despenalitzar la convocatòria d’un referèndum. Per últim, Turull no va voler especificar si el Govern signarà el decret de convocatòria del referèndum si hi ha una suspensió immediata de la llei per part del Tribunal Constitucional.

FIANÇA DE 5,12 MILIONS
Mentrestant, el 5 de setembre el Tribunal de Comptes va citar per al 25 del mateix mes Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs perquè abonin una fiança de 5,12 milions d’euros per les despeses del 9-N. En paral·lel Junts pel Sí i la CUP van convocar, per sorpresa, un Ple extraordinari per al 8 de setembre.

 

La Diada del Sí

“Aquest Onze de Setembre encarem la mobilització més transcendent de la història del país: la Diada del Sí”. Així anuncia l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) la manifestació que ha preparat enguany per a la Diada i que vol omplir el passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó de Barcelona per fer un immens signe Més, “símbol de totes les oportunitats del nou Estat en forma de república que ens espera a les paperetes del referèndum”.

La mobilització tindrà dos epicentres: la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó i Plaça de Catalunya, però s’estendrà fins al carrer de Casanova pel Sud, els Jardinets de Gràcia per l’oest, el Passeig de Sant Joan pel nord i la Plaça de Catalunya per l’est. Els quatre braços es divideixen en 48 trams i cada tram correspon a una comarca.

Com ja és habitual en les mobilitzacions de l’ANC, l’entitat convoca tothom a les 16h al seu tram. Entre les 16h i les 17h, la música, la cultura popular i els castells donaran ambient i entreteniment. A les 17h es començaran a desplegar 4 pancartes als extrems dels eixos. A la Plaça de Catalunya es desplegaran diverses pancartes més petites de forma simultània. A les 17:14h, les pancartes començaran a avançar cap al punt central per damunt dels assistents. Al seu pas, els assistents es posaran la samarreta de la Diada del Sí –groc fluorescent–, provocant un joc de colors. Un cop hagin arribat al centre, es veurà un enorme signe Més (+) fluorescent des del cel.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram