cotxe dels Mossos

Imatge d’arxiu

L’Audiència de Barcelona ha absolt els dos mossos d’esquadra jutjats per suposadament haver agredit un home que no es va voler identificar mentre era al carrer durant el confinament per la covid l’abril del 2020. Alhora, l’home, d’origen magrebí, ha estat condemnat a 1.440 euros de multa i a 2.050 euros d’indemnització als dos mossos que va agredir.

Els fets van tenir lloc el diumenge 5 d’abril del 2020 cap a les 12.30 hores a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Sant Roc, al barri d’Hostafrancs de Sants-Montjuïc, prop de la plaça Espanya. Els magistrats no han donat credibilitat al relat del ciutadà, i, en canvi, sí que s’han cregut la versió policial.

Reacció violenta

Segons consideren provat els magistrats, el condemnat havia sortit del seu pis, de 40 metres quadrats i poca ventilació, a prendre l’aire, aprofitant que la seva companya de pis havia sortit a comprar. Es va quedar davant del seu portal i uns mossos li van demanar explicacions, recordant-li que no podia estar al carrer. L’home s’hi hauria negat de forma repetida i per això els agents li van demanar que s’identifiqués, però ell no portava la documentació a sobre. Les dades que els va donar verbalment no constaven als arxius policials.

Tot seguit l’home es va dirigir al seu portal, es va girar cap als agents, es va tocar els genitals i va escopir-los. L’acusat va intentar tancar la porta del portal amb els agents a fora, però un dels policies va posar el peu a la porta per impedir-ho. En el forcejament, la porta es va trencar, i els agents van poder entrar al portal. Va intentar reduir i detenir l’home, d’origen magrebí, que va oferir una forta resistència. Amb l’ajuda d’altres agents que van arribar al lloc, el van poder emmanillar per davant i després per darrere. Durant la reducció, diuen els magistrats, tant el detingut com els mossos van patir diverses lesions com erosions i cops a la cara i tendinitis al genoll. L’home patia, en el moment dels fets, una personalitat paranoide i tenia dificultat per controlar els impulsos.

La versió del condemnat

La versió de l’home difereix força. Durant el judici va explicar que quan li van demanar la documentació per identificar-lo els va dir que la tenia a casa i que podien entrar amb ell a buscar-la. Els agents van buscar el seu nom a la base de dades, però no els apareixia. Quan el van voler multar els va demanar el rebut de la denúncia, cosa a la qual els policies s’haurien negat, segons la seva versió. A més, li van dir que tornés a casa, “moro tonto de merda”. Això va enervar l’home que quan ja era dins del portal es va tocar els genitals davant dels agents. Aquests van voler entrar per força i van trencar el vidre de la porta d’accés.

L’acusat i suposada víctima alhora va explicar que va alçar els braços en senyal de rendició, però el van agafar i li van donar un cop de puny a l’ull. A partir d’aquí es va quedar “en xoc” i ja no es va resistir. Només demanava ajuda a la seva companya de pis perquè gravés la situació quan aquesta va entrar al portal.