La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte per menys de 250 vots. I és que al conjunt de Sants-Montjuïc la formació més votada va ser, tot i que per una distància ínfima, Barcelona En Comú. La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots– va ser, a expenses dels pactes postelectorals, amarga.

Així doncs, la llista que encapçalava l’ara alcaldessa en funcions Ada Colau va ser la preferida dels santsencs. Els comuns van aconseguir 16.856 vots, que li van suposar el 23,4% dels suports. Gairebé el mateix percentatge de suports va ser el que va obtenir ERC, tot i que els vots van ser 18.618. El seu duel va tenir un tercer actor convidat, el PSC. Els socialistes van aconseguir quedar força a prop dels dos partits més votats. Gràcies als 15.334 sufragis obtinguts es van enfilar fins al 19% dels suports, en el que va ser un bon resultat per al partit.

Qui no va fer un bon paper a Sants-Montjuïc, ni enlloc de la ciutat excepte a Sarrià-Sant Gervasi, va ser Manuel Valls amb la candidatura BCN Canvi-Cs. Valls es va haver de conformar amb la quarta plaça i amb només 8.449 vots (10,5%). Pitjor li van anar les coses a Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn de cap de llista, que no va passar del cinquè lloc amb un suport molt modest (8,7%) després de reunir 7.003 vots. Per la seva banda, el PP de Josep Bou, tot i treure dos regidors, al districte no va arribar al 5% dels suports i va veure com la CUP, que no va entrar al consistori, l’avançava gràcies als 3.636 suports que va rebre (4,5%). Per últim, BCAP-Primàries, la novetat independentista, tampoc va treure cap regidor i al districte es va haver de conformar amb 2.703 vots (3,35%).

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, els comuns, tot i guanyar al districte, només van aconseguir tenyir-ne tres de lila: la Marina del Prat Vermell, la Font de la Guatlla i el Poble-sec. ERC es va endur la victòria en quatre: Sants-Badal, Sants, Hostafrancs i la Bordeta. El PSC, per la seva banda, va ser la formació més votada a la Marina de Port.

Així doncs, pel que fa a la Marina del Prat Vermell, els comuns van ser el partit més votat amb el 28,8% dels sufragis, seguits del PSC amb el 28,2%. A la Font de la Guatlla, el partit de Colau es va imposar amb un 23%, mentre que ERC va ser segona amb un 21,7%. Per últim, al Poble-sec els comuns van guanyar amb un 28,3% i ERC va obtenir un 22,8%.

En el cas d’ERC, a Sants-Badal va ser el partit més votat amb el 24% dels sufragis, seguit dels comuns, que es van quedar en el 20,4%. Els percentatges van ser similars a Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Pel que fa a la victòria socialista, es va registrar a la Marina de Port, on van arribar al 26,4%, amb els comuns en segon lloc (24,1%), mentre que ERC va ser tercera força amb el 17,2% dels vots.

Les europees deixen un triomf ajustat de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, doncs, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista dels republicans.

En el cas de Sants-Montjuïc, els resultats de la llista de Puigdemont van ser molt bons, ja que va aconseguir reunir 19.856 vots (24,8%). El segon lloc, a poca distància de JxCAT-Junts,  va ser per a ERC, que va obtenir 17.923 vots (22,4%). És a dir, Puigdemont va treure a Junqueras menys de 2.000 vots.

El podi santsenc de les europees el va tancar el PSC de Josep Borrell, que es va quedar a molt poca distància d’ERC. Els socialistes van aconseguir 17.284 vots, que els van suposar arribar al 21,6% dels suports. Per últim, el quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem, el cinquè per a Ciutadans i el sisè per al PP.

En el cas dels barris, la victòria de Puigdemont es va produir en sis dels vuits barris: Sants-Badal, Sants, Hostafrancs, la Font de la Guatlla, el Poble-sec i la Bordeta. En quatre d’aquests barris, a les municipals la victòria havia estat per a ERC. D’altra banda, el PSC va ser el guanyador a la Marina de Port (com a les municipals) i a la Marina del Prat Vermell.