Juan Hereza

Juan Hereza, entrenador del CB Roser, durant un matx. Foto: David Grau

És gratificant acompanyar una persona mentre viatja simbòlicament per la seva vida, s’atura en certs moments i fa balanç dels aprenentatges. Mentre comparteix amb tu els silencis, les onomatopeies i les emocions que li provoca indagar entre els records. “El Juan que es va estrenar a les banquetes fa molts anys, diria que en són ja 18, també era intens i amb un caràcter guanyador. Són dos trets que formen part de la meva essència”, es retrata Juan Hereza (Barcelona, 1990), entrenador del CB Roser, de Lliga EBA.

Amb el temps, el barceloní ha anat ampliant la seva mirada. Abans, durant un partit o un entrenament, solia focalitzar-se molt en detalls concrets i li mancava una perspectiva global. Sempre didàctic, hi posa un exemple: “Potser no estava funcionant la defensa 1×1 o 2×2, i jo m’hi capficava i no prestava prou atenció a la resta de l’escena. Em podia quedar amb què no havia sortit bé una cosa i no veia que es necessita temps perquè funcioni”.

“El Juan de l’estrena a les banquetes també era intens i amb caràcter guanyador”

Sense perdre aquella intensitat i energia, Hereza té ara més capacitat d’anàlisi i reflexió, més pausa i flexibilitat, i encara és més empàtic i proper amb els jugadors. Com que agraeix i necessita el debat per trobar els matisos i els grisos, li encanta fer-se preguntes i plantejar-les-hi a la resta. “Quin creus que és millor lideratge? El de Diego Pablo Simeone i Saras Jasikevicius, que són entrenadors molt intensos, o el de Jaume Ponsarnau, que comunica d’una manera molt més tranquil·la? Per a mi cap lideratge és millor o pitjor. L’important és que siguis tu mateix perquè és quan ets autèntic”, defensa l’entrevistat, que sap que ha d’adaptar el missatge en funció a qui es dirigeixi.

“Si et poses diferents màscares, l’esportista no et creurà tant. O, directament, no et creurà. L’autenticitat és sinònim de credibilitat”, amplia aquest veí de Sants, que té moltes ganes que arribi el 30 de setembre i el rellotge assenyali les 20.15 hores. Contra la UE Montgat, i a l’Estació del Nord, el CB Roser començarà una nova temporada a la Lliga EBA, 161 dies, més de cinc mesos després de l’últim matx en la competició, el 22 d’abril davant el CB Esparreguera.

Un parèntesi immens

Un parèntesi immens que l’entrenador ha intentat minimitzar el màxim possible allargant la postemporada, fins al juliol, i encetant la pretemporada el passat 21 d’agost. “És una situació complicada per als jugadors perquè hi ha risc de sobrecàrregues i lesions”, lamenta.

Malgrat que la conversa és per telèfon, m’imagino com li brillen els ulls i somriu quan parla de com veu el grup. “L’equip transmet l’embranzida, l’energia i la confiança de l’excel·lent segona volta del curs passat, i els fitxatges, jugadors molt joves, ens estan regalant un aire fresc molt agraït”, sosté, orgullós, Hereza.

El primer partit del CB Roser a Lliga EBA aquest curs serà a casa contra la UE Montgat

Està molt satisfet de la pretemporada del grup, molt més que la de la temporada 2022-2023, en què l’inici de curs va ser “molt erràtic”. Les sensacions ara són diferents: el 10 de setembre el CB Roser es va estrenar en la Lliga Catalana de Lliga EBA amb una derrota per 70-65 contra el Club Joventut Badalona B i el passat dia 16 va completar un gran partit contra el CB Vic (80-62). El conjunt del Fort Pienc tancarà la primera fase de la competició aquest dissabte, a partir de les 20.15 i a casa, contra el CB Quart.

El grup s’estima

A dins i a fora de la pista es nota que el grup es coneix, es cuida i s’estima perquè gairebé totes les peces es coneixen molt bé. Es manté gran part del bloc de la temporada passada: hi continuen Adrià Cortegano, Joan Gavaldà, Albert Montalvo, Pol Parisi, Dani Roure, Sergi Tell, Sergi Tubert i Raül Verano. Tots estan intentant que els nous se sentin com a casa des del primer dia. I Eduard Cesari, Pol Espinach, Pablo Santiago i Pol Vidal, màxim anotador de l’últim matx amb 14 punts, agraeixen l’escalf, l’ajuda i la companyonia.

“Estic molt content amb els quatre i espero que ens ajudin a créixer, i que els ajudem a créixer. Volem competir des del primer dia a Lliga EBA, on en les últimes temporades no hem patit per conservar la categoria, però no ens ha arribat per assolir les primeres posicions. Ara afrontem un repte majúscul que ens motiva moltíssim: donar la nostra millor versió en el grup més difícil i fort des que entreno a EBA”, tanca, ambiciós, Hereza.