Aquest 2019 serà la quarta edició de la Festa Major amb Solsona al capdavant de la Federació i amb molts carrers celebrant dates rodones de participacions, tot i que la presidenta no creu que aquest hagi de ser un motiu per preparar uns guarnits més espectaculars. Amb ella parlem també del pregoner i de temes com la seguretat.

No sabem si li han comentat, però crida l’atenció que la festa començarà més tard del que era habitual…
En els darrers anys sempre hem celebrat la Festa Major de dissabte a dissabte i aquest any teníem la possibilitat de començar el 24 o d’acabar el 24. El que hem valorat és que a la ciutat, aquest mes, hi ha dues festes importants, les nostres i les de Gràcia, i entenem que no ens hem de fer competència una a l’altra. I, per altra banda, molta gent ens ha comentat que, si les fem més tard, ja hauran tornat de les vacances i això ens permetrà tenir més veïns participant-hi.

Enguany, com va passar en el primer any del seu mandat, hi ha hagut un canvi a la regidoria del Districte després de les eleccions. Han pogut treballar directament amb Marc Serra?
Encara no l’hem pogut ni conèixer! [Riu]. Fa molt poc que ha assumit el càrrec… Amb la Laura [Pérez] tampoc treballàvem de tu a tu. Coincidíem en els actes, però al final el gruix del treball es fa amb els tècnics.

Seran 13 carrers, un menys que l’any passat, però molts, com Sagunt, Guadiana, Rosés o Papin celebren aniversaris…
Sí, la sensació és una mica agredolça. La baixa de Rossend Arús ha estat molt tardana, ens ho van comunicar el mes de maig. De fet, fins i tot havien començat a preparar la programació, però es van adonar que no podien tirar-ho endavant. No sé si l’any que ve podran reenganxar-se o no… Dit això, no crec que s’hagi d’esperar que els guarnits siguin millors o que es treballin més perquè se celebri una data rodona. Al final a les comissions som els que som i arribem on arribem. On sí que es pot notar la celebració és en les diferents programacions.

Com es pot intentar que no baixi el nombre de carrers participants o atraure’n de nous?
Al final això passa perquè la Festa Major cada cop és més complicada. Ens obliga a convertir-nos en professionals en molts sentits quan els que ens hi impliquem som voluntaris. Abans es podia gaudir de la festa molt més des de dins, però han aparegut tasques més feixugues. El problema és que ens quedem sense gent i encara que des de la Federació animem el veïnat i estem oberts a totes les consultes que ens arribin, és difícil.

Però la festa també pot créixer des d’altres àmbits…
Sí, amb entitats. Aquest any hem començat a treballar amb la Fundació Joia o amb Sant Joan de Déu, perquè els joves que atenen i que tenen alguna discapacitat també participin en la festa. En alguns casos s’han ofert perquè els tallers que fan siguin ajudar les comissions en la preparació del guarnit, i així ells ho gaudeixen més. Els portem el material i ho poden fer a les seus de les entitats. Rosés ja ho havia fet de forma individual, però hem ofert els contactes a tots els carrers perquè els que vulguin puguin fer-ho.

Pel que fa als actes unitaris hi ha confirmats Hotel Cochambre i Hello Lilliput. Caldrà esperar més sorpreses, musicalment?
No, els actes unitaris no han de durar més d’un dia. Els que hem de fer la festa som els carrers i, al final, si cada comissió inverteix uns diners per portar grups i hi ha altres propostes unitàries, estem contraprogramant i no té sentit.

Toni Rovira prendrà el relleu de Gemma Deusedas al pregó.
Havíem treballat amb altres opcions, però finalment no es van acabar de lligar i vam tancar la presència del Toni. Ell té coneguts i amistats que viuen aquí i ve sovint. No sé com serà el seu pregó, perquè vam confirmar que seria ell cap a la meitat del mes de juliol, però sabent com és ell, el que és segur és que serà un show i un espectacle.

Aquest és el penúltim any del seu mandat. Quin balanç en faria, dels primers quatre?
Depèn molt del temps que tinguis per dedicar al que cal fer. El 2015 vam entrar amb moltes idees i molts projectes, no només jo, però per motius de temps o de recursos és cert que s’han quedat al tinter, aquesta és la sensació. Una de les coses que volem deixar enllestida és una normativa de règim intern. Això ha de servir per garantir uns guarnits atractius i una bona programació a tots els carrers. També vull destacar la complicació, cada any més gran, en els temes burocràtics, que ens hi fan invertir moltes hores que no podem dedicar als carrers.

Una darrera qüestió. Com treballen per vetllar perquè les festes siguin segures i no hi hagi cap mena d’agressió?
El que hem fet els carrers ha estat una sèrie de cursos que ens ha ofert el Districte i que ha coordinat el CJAS (Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats). Han vingut a parlar sobre el protocol que tenim des de l’any passat, a generar debat, però el problema és que la societat encara no té clar molts conceptes i en aquest sentit queda molta feina. Hi haurà parelles itinerants els dies que preveiem que hi haurà més gent. Durant aquests dies també muntaran un punt lila.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram